18 april 2013

Ephese in Berlijn

Romeinse resten in het Pergamom museum (Berlijn)
In 1978 was ik met Lien op Samos met vakantie. We hebben bij die gelegenheid een excursie gemaakt naar Turkije, naar de uit de bijbel bekende Romeins/Helleense plaats Ephese, via de haven van Kusadassi in Turkije; heden een toeristische trekpleister met miljoenen bezoekers per jaar; destijds eigenlijk heel rustig en we konden alles op ons gemak aanschouwen. Grote gebouwen van meerdere verdiepingen stonden nog steeds rechtop ondanks al die vergane eeuwen; in de straat gekraste bordspelen stonden daar onversleten in het plaveisel alsof er de dag tevoren nog op gespeeld was. Een schitterend schouwspel dus.
Na afloop hebben we nog door Kusadassi gezworven en lekker gegeten; kostte "geen drol" zoals dat tegenwoordig heet. Tot onze verbazing werden we als Hollanders herkend door een Turkse jongeman:  "ik zie het aan jullie ogen", zei hij in het Nederlands. Had in NL gewoond vertelde hij.
Aan dat bezoek moest ik sterk denken afgelopen december bij onze kerstbridgereis annex bezoek aan Berlijn. We waren naar het Pergamom museum aldaar en daar stond in een enorme zaal een herbouwde gevel, ooit gegapt uit een antieke Romeinse stad. Fijn dat het zo bewaard is gebleven en zo goed toegankelijk, beschermd voor weer, wind en vandalisme. De geallieerden hebben de beschaving getoond om het fantastisch mooie museum in ieder geval niet te bombarderen. Hulde!

Geen opmerkingen: