06 december 2012

Zelf taai-taai maken

Sinterklaasavond met zelf gemaakte
taai taai en chocolademelk
Roos had zich een wens laten ontvallen enkele weken geleden en oeps, daar wist ik iets om haar voor Sinterklaas te geven. We zouden sowieso op Sinterklaasavond chocolademelk met toebehoren gaan drinken, maar nu werd het echt met een zak van Sinterklaas erbij. Roos had ook een kleinigheidje voor mij. Heel kneuterig zo met z'n tweetjes.
Maar het pièce de résistance was (afgezien van het gedicht van Roos voor mij) toch wel de zelfgemaakte  taai-taai.
Al in de zeventiger jaren had ik de eerste poging gedaan om zelf dit lekkers te maken. Mijn Zaanse voorouders kenden de snijtaai als geen ander dus ik ben van jongsaf aan gek op deze lokale zoetigheid. Die eerste poging, nog in de Jan Hanzenstraat in de zeventiger jaren was op niets uitgelopen. Zo'n jaartje geleden heb ik een tweede poging gedaan met recepten van Internet; werd ook helemaal niks. De smaak was goed, (en dus het kruidenmengsel), maar het was hard en geen taai-taai zoals ik die kende. Maar afgelopen week heb ik het recept gevolgd van Pellaprat, het onvolprezen kookboek uit de Franse hoek, maar ook voorzien van NLse streekrecepten als oliebollen, borstplaat en als genoemd, taai-taai.
De ingrediënten Zeeuwse bloem en roggebloem kon ik nergens krijgen en daarom heb ik hiervoor in de plaats gewone bloem en roggemeel gebruikt. Het resultaat was prima.
200 gram honing opgekookt met 40 ml water en 200 gram druivesuiker (glucose). Daaraan toegevoegd 220 gram roggebloem en 200 gram bloem via de zeef! anders krijg je klontjes. Goed roeren, beetje af laten koelen (anders brand je je handen) en dan goed kneden en laten rusten. Enkele dagen later 2 koffielepels kaneel, 2 koffielepels anijspoeder, mespunt nootmuskaatpoeder, mespunt kruidnagelpoeder, theelepel kardamom met twee koffielepels bakpoeder gemengd en door het deeg gekneed. Dat was een vreselijk gedoe, maar het lukte. Het deeg is zo taai dat je het nauwelijks meer kunt hanteren. Een volgende keer doe ik alle ingrediënten tegelijk door het enigszins afgekoelde honing/glucose mengsel (ik ben bang dat anders het rijsmiddel al uit elkaar valt voordat het deeg in de oven is beland).
Daarna afgebakken bij 220 graden gedurende 25 minuten. Af laten koelen en enkele dagen laten staan. Dan is het op z'n lekkerst.
We hebben ervan genoten en ook toevallig langs gekomen bezoek en zoon Peter vonden het heerlijk! Ik heb nog een laatste stuk om volgende week mee te nemen voor m'n kleinzoon Gijs. De laatste keer dat ik hem zag had ik een stukje taai-taai uit Texel voor hem meegenomen en dat smikkelde hij met veel genoegen weg.

PS Later heb ik nog van een banketbakker begrepen dat je taai-taai moet afbekken bij afnemende temperatuur. Dus oven voorverwarmen tot 200 (220?) graden, deeg erin en oven op 160 graden zetten. Maar eens proberen.

2 opmerkingen:

Remy zei

Ik ben zojuist begonnen met snijtaai maken volgens je recept! Het 'deeg' staat nu in de voorraadkast voor de komende paar dagen te rusten. Is er een best aantal rustdagen? Of gewoon verder gaan wanneer het qua tijd weer het beste uitkomt?

11Science zei

ja hoor, ik heb wel eens (in een bijzonder grijs verleden) gehoord dat het deeg voor volgend jaar gemaakt werd als de verkoop werd gestaakt. Vroeger werd taai taai slechts rond Sinterklaas verkocht. Het zal niet bederven door de grote suiker concentratie. Ik heb het een dag of drie laten staan; inderdaad omdat dat het beste uitkwam. Maakt niks uit denk ik.