29 december 2012

Virchow en Bismarck

Monument voor Rudolph Virchow
Onder leiding van een gids maakten we een bijzonder informatieve tocht door Berlijn. Aangezien we niet overal konden stoppen, moest ik vaak foto's maken vanuit de bus, door het raam. Hier zag ik een monument voor Rudolph Virchow, mij bekend als microbioloog. Natuurlijk kan ik het dan niet laten om me direct te verdiepen in de achtergronden van deze Pruisische wetenschapper, tijdgenoot van Otto von Bismarck. En dat was een tijd van vooruitgang en sociale verandering. De Duitse eenwording speelde in die tijd; het revolutiejaar 1848
Een door mij niet te begrijpen monument van, zo te zien, twee worstelende naakte figuren; Virchov vocht toch vooral voor zijn patiënten tegen pathogene microörganismen en tegen maatschappelijk onrecht, hetgeen hem een confrontatie opleverde met de machtige Bismarck, de latere kanselier van een verenigd Duitsland. Het kostte hem (tijdelijk!) zijn baan aan de Charité, het meest prestieuze ziekenhuis van Berlijn in het revolutiejaar 1848; dit was geen toeval.
Het verhaal gaat dat Bismarck de wetenschapper uitdaagde voor een duel. Aangezien de uitgedaagde het "wapen" mag kiezen liep het anders af dan Bismarck had gedacht; het werd geen sabel of pistool maar de keuze tussen twee worstjes, waarvan er eentje was geïnfecteerd met de larven van Trichinella, een parasiet die je akelig ziek kan maken. Bismarck vond het te gevaarlijk en het duel ging niet door.
Maar die Bismarck was een ouwe ijzervreter! Als je zo na zit te genieten van een reisje naar Berlijn en je scharrelt wat rond op Wikipedia, dan krijgt de voorgeschiedenis van alles wat we de afgelopen dagen nog meer reliëf. Ik kom daar zeker nog op terug in de komende dagelijkse Weblog.

Geen opmerkingen: