25 december 2012

Steeds slimmer

Geplukt van Internet
Collectief worden we steeds intelligenter, aldus een artikel in de NYT. Dat is natuurlijk een wonderlijk fenomeen want fysiologisch zijn we ongetwijfeld vrijwel gelijk aan de mensen van pakweg duizend of zelfs tienduizend jaar geleden. Dat betekent dat er ook in die "oertijd" mensen rondliepen met de hersencapaciteit van bijvoorbeeld Albert Einstein. Maar die kon natuurlijk niet uit de verf komen; er was toen geen manier om informatie vast te leggen; alle informatie overdracht ging mondeling. In een "primitieve" samenleving werkt dat uitstekend.
Wij mensen zijn een soort, wellicht de enige soort, die als het ware "op de schouders" van alle vorige generaties staat qua kennis-ontwikkeling. En die ontwikkeling is waarschijnlijk al die eeuwen al exponentieel met als hoogtepunten de beheersing van het vuur, domesticatie van planten en dieren, uitvinding van het wiel, en vervolgens de industriële revolutie en de electronica revolutie waar we nu middenin zitten. Exponentieel, dat betekent dus steeds sneller en dat zie je tegenwoordig ook wel. Het is menselijkerwijs nauwelijks meer bij te houden.
En die steeds uitdagender, afwisselender, wereld waarin die zelfde mens leeft heeft tot een toenemende intelligentie geleid; niet nature, maar nurture, of misschien beter gezegd niet nature, maar culture. 3 IQ punten toename per 10 jaar; dat is niet niks. Een fascinerend proces waarvan ik toch wel verwacht dat het een keer af zal gaan vlakken. 

Geen opmerkingen: