23 december 2012

Jan Mensinga in Zutphen

Afgelopen week was ik eens op onderzoek gegaan in Zutphen, een plaats waar ik nooit eerder was. Een beetje op de bonnefooi liep ik door het centrum; allemaal leuke ambachtelijke winkels en een rustige voetgangerszone. Op de zaadmarkt vond ik het Henriëtte Polak museum. Er werd werk van Jan Mensinga, een graficus getoond. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van hem gehoord. Eerst op de benedenverdieping gekeken; een aantal bronzen stond daar, waaronder een buste van Kees Boeke, de stichter van "de Werkplaats kindergemeenschap", de school waar mijn kinderen hun onderwijs hebben genoten.
Bij grote uitzondering mocht ik op mijn verzoek een foto van deze buste maken; het is de zelfde als die ook op de school zelf is opgesteld. Eén van de dames/vrijwilligers had zelf ook op de Werkplaats gezeten in de tijd dat Kees Boeke daar nog was. Hij had diepe indruk op haar gemaakt. Zij had er in de tijd van "de prinsesjes" op gezeten.
Er hing nog een aantal figuratieve schilderijen en wat modern non-figuratief werk. Op de bovenverdieping was het werk van Jan Mensinga tentoongesteld. Zijn genre is zeer uiteenlopend van spottend zoals de Belgische schilder met de Engelse naam, James Ensor en Jopie Huisman, maar ook heel treffend een aantal portretten van kroeglopers. Het fraaiste vond ik de illustraties die hij bij het boek Vogels van de hand van Schulz had gemaakt. Een imposante expositie die ik graag onder ieders aandacht wil brengen. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot 3 februari 2013, dus haast u! Verder is het zeer de moeite waard om eens door Zutphen te lopen en vergeet dan ook het theewinkeltje "De Pelikaan" niet.

Geen opmerkingen: