19 december 2012

Thee speciaalzaak "De Pelikaan"in Zutphen

Interieur van theespecialist "De Pelikaan".
Het stond al een tijd op m'n verlanglijst: een bezoek aan Zutphen. Bij voorkeur in combinatie met een museumbezoek. We hadden dinsdagavond gebridged; het kersttoernooi van onze Bridgeclub Groenekan werd gespeeld. Het was behoorlijk laat geworden met het gevolg dat ik vanmorgen pas om 12.00 op weg ging; via Amersfoort en Apeldoorn naar Zutphen. Naar ik al vermoedde kende ik deze stad helemaal niet, en dat is een gemis. Fijne stad met veel klassieke gebouwen; het straalt allemaal rust uit; leuke winkels, niet allemaal kledingzaken zoals bij ons in Bilthoven, maar vooral ook speciaalzaken zoals "de Pelikaan", een al meer dan honderd jaar bestaande winkel, gespecialiseerd in thee en koffie. Eerlijk gezegd was dat mijn primaire reden om naar Zutphen te gaan. Vorig jaar kreeg ik van mijn buurvrouw een forse hoeveelheid thee, waaronder een zak met thee van "de Pelikaan". Het was een speciale receptuur die deze speciaalzaak altijd voor haar moeder maakte. Nu was haar moeder al enkele jaren eerder overleden; eigenlijk was ik verbaasd dat zij na al die jaren nog thee van haar moeder had. En dat was niet zomaar thee, nee deze thee had een fantastische smaak. Maar na een paar maanden was hij helaas op. Buurvrouw vertelde mij toen dat het om een speciale mélange ging en dat het recept daar in Zutphen nog in de winkel voorhanden was.
Eerst naar museum Henriëtte Polak en vervolgens naar dit winkeltje. En inderdaad, men kon na enig zoeken het recept, keurig op kaart, vinden en de mélange werd gemaakt. 500 gram, dat leek mij behoorlijk wat eerlijk gezegd.
Ik vertelde degene die mij hielp dat ik de thee kende via de moeder van mijn buurvrouw. Hij wist mij te vertellen dat deze destijds in de provincie Utrecht woonde. Verder vertelde hij erbij dat zij de mélange met 8 kilogram tegelijk bestelde. Tja, nu begrijp ik beter waarom er jaren later nog thee van haar was. Ik verbruik nog geen kilo per jaar en ben een verwoed theedrinker!

Geen opmerkingen: