31 december 2012

Een dag van reflectie

Hier ergens vond Hitler zijn "praalgraf". Een info-
bordje is alles dat hier aan herinnert.
Ik werd er naar van om hier te staan.
Deze oudejaarsdag heb ik vooral in reflectie doorgebracht. Onze reis naar Berlijn heeft bij mij emotionele sporen achtergelaten. De kantoren van Goering, Himmler, Heydrich en van die andere boeven van het derde rijk. De plek waar Hitler als een rat uit z'n hol was gerookt en waar zijn lichaam met een jerrican vol benzine werd aangestoken. Het profiel van de "Berlijnse muur", in de vorm van kinderhoofdjes aangegeven in het plaveisel. Ik kreeg weer de tranen in m'n ogen toen ik dacht aan "het vallen van de muur", destijds zittend voor de TV waarop deze historische gebeurtenis "live" was te zien. Allemaal herinneringen aan hoe vreselijk de mensheid met zichzelf is omgegaan. Dat lijkt gelukkig met de komst van "Europa" achter de rug te zijn ondanks alle problemen binnen de Europese gemeenschap die er momenteel zijn en vooral door de media worden aangedikt.
En dan heb ik vandaag ook weer uren gelezen in het boek "Het Spinoza probleem" waarin het fictieve verhaal over de levens van respectievelijk Baruch Spinoza en Alfred Rosenberg, die sterk anti-semitische Nazi, de jodenjager bij uitstek. Het stemt je allemaal niet erg vrolijk.
En dan nu op naar 2013, het jaar waar ik een belangrijk deel van mijn werkend leven naar heb uitgekeken; het ultieme jaar van mijn pensionering. Ik had niet kunnen voorzien dat het werkend bestaan zoveel jaren eerder zou eindigen, maar komend jaar wordt ik, deo volente 65 en dan is het allemaal officieel.
Vanavond eerst maar eens 2012 uitluiden; de oliebollen staan klaar.

Geen opmerkingen: