31 mei 2012

Het Friese platteland biedt veel

Aan den einder ligt Wieuwerd en haar beroemde kerk met de mummies
Vorige week was ik in de provincie Friesland. Daar bezocht ik niet alleen Jorwerd. Bij aankomst in Mantgum herinnerde ik mij een bezoek aan dit plaatsje, minstens 25 jaar geleden. Er was daar toen een gelegenheid om koffie te drinken en die heb ik toen aangedaan. Kreeg als bijlage een leuk verhaal. Iemand vroeg mij of ik bij een bepaald huis een persoon had gezien. Dat was inderdaad het geval; er had iemand in de tuin staan werken en we hadden elkaar vriendelijk gegroet. In dat huis hadden in het verleden twee broers gewoond met een huishoudster. Deze huishoudster had last van koude voeten zal ik maar zeggen en die werden afwisselend door de ene en de andere broer warm gehouden. Welnu, die meneer daar in die tuin was daarvan het gevolg en werd dan ook Tjeerd van de gebroeders Terpstra genoemd (de voor- en achternaam zijn gefingeerd, die weet ik natuurlijk ook niet meer).
Vanuit Mantgum was ik bij dat eerste bezoek naar Wieuwerd gegaan op aanwijzing van de dorpsbewoners. Daar is in de grafkelder van de kerk sprake van een wonderlijk fenomeen: de mummies van Wieuwerd. Hoe dat kan is tot nu toe een raadsel gebleven. Ook nu ben ik richting Wieuwerd gewandeld en heb uit de verte een foto genomen. Halverwege omgedraaid en naar Jorwerd gegaan, maar dat verhaal is bekend.

Slager Blom zelf achter de toonbank
Na mijn bezoek aan Jorwerd ben ik naar Workum gegaan met het treintje; een prachtige plaats die bekend is vanwege zijn bijzondere slager (Slager Blom, bekend van het boek: "Het spek van slager Blom) en natuurlijk van Jopie Huisman die hier vandaan komt. Bij slager Blom heb ik pekelvlees, gedroogde Friese worst en natuurlijk spekbacon, het beroemde spek van slager Blom gekocht. Daarna naar het Jopie Huisman museum. De schilderijen van Huisman heb ik inmiddels al vaak gezien maar ze krijgen wel steeds meer diepgang voor me. Natuurlijk zijn de fijnschilderingen van bijzondere kwaliteit maar daarnaast vind ik ook zijn Ensor-achtige schilderijen heel bijzonder.
Het Friese kustpad loopt ook door Workum; ik heb nog even achter het dorp gekeken en wat foto's gemaakt van de omgeving. En toen moe maar voldaan terug naar de randstad. 

Geen opmerkingen: