15 mei 2012

Marinus Fonteijne, mijn overgrootvader

Marinus Fonteijne (1869-1902)
Veel weet ik niet over hem te vertellen; het belangrijkste komt uit het document dat ik verkreeg van mijn aangetrouwde achterneef Karel deV. Marinus werd geboren op dinsdag 23 februari 1869 in Zierikzee; hij overleed op zondag 7 december 1902 om 9:00 uur in Amsterdam, 33 jaar oud. Hij woonde in  De Wittenstraat 38 in Amsterdam en tot 1902 om de Oosterburgervoorstraat 35 in Amsterdam. En hij trouwde, 20 jaar oud, op woensdag 5 februari 1890 in Amsterdam met Hendrika Landman.
Toen hij stierf was mijn grootmoeder slechts 9 jaar oud, net zo oud als mijn moeder was toen haar vader stierf.
Het enige wat ik van Marinus overgeleverd heb gekregen is dat hij had geschaatst en na het schaatsen een koud glas bier had gedronken. Daar zou hij aan zijn overleden, aldus mijn grootmoeder van moeders kant.
Wat een enorm verschil met mijn andere overgrootouders die in ieder geval allen de 55 jaar haalden en de meesten meer dan 70 met als uitschieter 97.
Deze foto is voor zover ik weet het enige dat nog van hem resteert. Misschien komt het door de snor maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat mijn broer Jan veel van hem weg heeft. Ben benieuwd wat Jan daar zelf van vindt. In de stand van de ogen zie ik ook iets terug van mijzelf.

Geen opmerkingen: