17 mei 2012

Insecten inventariseren in Hengstdijk

Entomologen achter hun microscopen
Vorig jaar om deze tijd was ik aanwezig bij de zomerbijeenkomst van de NEV. Dat jaar was het de bedoeling dat het inventariseren van het gebied, in dit geval een aantal natuurgebieden in Zeeuws Vlaanderen, in samenhang zou gebeuren zodanig dat enige indicatie omtrent de ecologische kwaliteit kon worden verkregen. De gedachte was dat de aanwezigheid resp. afwezigheid van bepaalde insectensoorten daarvoor de basis zou kunnen vormen; een forse ambitie.
De meeste amateur-entomologen zijn vooral geïnteresseerd in een bepaalde soort en proberen die zo veel mogelijk te verzamelen; zij zijn specialisten op die soort en kunnen alle ondersoorten van elkaar onderscheiden. Dat is bepaald geen sinecure. Verder kennen zij de eisen die een insect aan zijn omgeving stelt. De gedachten betreffende het indiceren van de ecologische kwaliteit hangen hier uiteraard mee samen.
Daar in Hengstdijk zaten velen na afloop van een dag van verzamelen al voor te sorteren achter hun meegebrachte binoculairen, laag-vergrotende microscopen waarmee insecten goed in beeld kunnen worden gebracht.
Macro foto's maken in het veld
Andere entomologen maken gebruik van specialistische foto apparatuur om insecten zo goed mogelijk in de eigen habitat vast te leggen.
In één van de gebieden was sprake van een heel bijzondere grondsamenstelling. De gelaagde structuur was enig in zijn soort in NL. Een zelfbenoemde "beheerder" was het er dan ook helemaal niet mee eens dat wij (met toestemming van de echte beheerder) aldaar de insecten verzamelden en fotografeerden en maakte ons dat schreeuwend duidelijk. Het was een wat hilarisch einde van het onderzoek aan dit interessante gebiedje (zie onderste foto).



Geen opmerkingen: