27 mei 2012

Het Deelerwoud


Geelgors
Vandaag met Ab gewandeld in het Deelerwoud bij de Hoge Veluwe; opnieuw een mij onbekend maar prachtig gebied. We gingen apevroeg op weg; om 6 uur zou Ab mij ophalen dus stond hij al om 5.50 uur bij mij voor de deur. Ab had de zon op zien komen; ik niet, want na de drukke dag van gisteren in Friesland was ik er zelf verbaasd over dat ik 5 minuten voor de wekker, d.w.z. om 5.25 uur uit mezelf wakker werd.
We gingen zo vroeg weg omdat dan de kans dat we herten te zien zouden krijgen het grootst was. En inderdaad, we hebben uiteindelijk alle drie de in NL voorkomende hertensoorten waargenomen: eerst een koppeltje damherten en vervolgens een enorme bok van het edelhert en tot slot een ranke ree hinde. Maar dat was niet alles; Ab had mij de laatste keer bij ons bezoek aan het Kootwijkerzand al behoorlijk enthousiast gemaakt voor een verrekijker. Mijn bezwaar betrof vooral het de hele dag sjouwen met zo'n zwaar ding op je borst. Vandaag zou ik de kijker de hele dag dragen en gebruiken. 
Ree hinde
Dat eerste viel mee maar dat laatste is een openbaring; er gaat een nieuwe wereld voor je open wanneer je inzoomt op een vogel of een insect. Zo zag ik voor het eerst een koekoek; je hoorde het kenmerkende geluid dat duidelijk afkomstig was van een boom in de verte. De koekoek was goed zichtbaar en ik kon zien hoe hij verjaagd werd door een andere vogel; had ik nog nooit gezien. Maar ook de geelgors en de roodborsttapuit lieten zich zien; tropisch aandoende vogels in het wild. Ab was een goede leermeester; hij leerde mij diverse plantenspecimina en geluiden van vogels; hij kent veel insecten van naam en leert mij op verschillende aspecten te letten; een vossedrol met insectenschildjes, vegetatieverschillen. Zelfs op de terugweg maakte hij mij opmerkzaam op de grote hoeveelheid zoutminnende plant: Engels gras. Het tijdens de winter gebruikte zout schept het milieu voor deze plantensoort die aldus Ab veel voorkomt in de Slufter op Texel. Ga ik ook maar eens bekijken binnenkort! En voor die kijker ga ik om.

Geen opmerkingen: