11 mei 2012

Het nieuwe lezen

Sony PRST 1

Nieuwe technologie is wel aan mij besteed. Eerlijkheidshalve moet ik daar wel aan toevoegen dat mijn vriend Dick wel vaak een stimulerende rol heeft gespeeld; hij was steeds op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en wist altijd goed te bepalen wanneer prijs en prestatie met elkaar in in verhouding waren. Zo trokken al snel de walkman, de discman, de laptopcomputer, de videorecorder, de CD speler en de elektronische camera's voorbij. Ook de GPS voor gebruik bij het wandelen.
Maar met de laatste ontwikkelingen wil het niet meer zo vlotten; die moderne telefoons met Joost-mag-weten wat voor functies allemaal en de "tablets", door Huib als farmaceut ook werkelijk op z'n NL's uitgesproken als tablet (har har) en ook de e-reader, vormden mijns inziens een overbodigheid. En aangezien ik TV en radio ook de deur al heb uitgegooid, zou mijn audio/visuele instrumentatie nu wel haar finale status bereikt hebben.
Edoch, zowel Dick als Huib lezen nu mbv de e-reader, de PRST-1 van Sony en het bevalt hen heel goed. Voor de prijs hoef je het eigenlijk niet te laten dus ben ik er ook maar eens toe overgegaan. En daar heb ik zeker geen spijt van. Het gemak is bijzonder groot; ik vrees nu dan ook echt het ergste voor boekhandels en openbare bibliotheken; niet omdat ik daar nu waarschijnlijk veel minder en op termijn ws helemaal geen gebruik meer van zal maken, maar dat zal voor velen gaan gelden. Schrijvers zullen andere wegen vinden om hun boeken onder de lezers te krijgen; denk aan crowd funding en ander moderne fratsen. Zeker romans zullen de zelfde weg gaan als CD's en platen en een marginaal bestaan gaan leiden. Voor leerboeken en voor fotoboeken gelden andere normen denk ik. We zullen het gaan zien. Voorlopig ben ik aan de e-reader.

Geen opmerkingen: