22 mei 2012

De bloemen van de Dordogne

Een bijenorchis tussen
de grassprieten.
De Dordognestreek kenmerkt zich door een bijzonder rijke flora. De eerste keer dat ik er kwam (1980) stonden er bij Les Lavandes, het vakantieadres van mijn ouders, zo veel bijen-orchissen, dat ik nauwelijks uit de auto (ja ja, die had ik toen nog) durfde te stappen. Ik dacht dat het bloemen met bijen waren, maar het zijn wilde orchideeën met bloemen die merkwaardig sterk op bijen lijken. Die streek zo rond Les Lavandes, vlakbij St. Alvère, kenmerkte zich toendertijd door een enorme variëteit aan orchideeën; dat lijkt nu toch wel minder hoewel het natuurlijk ook aan de lokale variatie van het weer kan liggen. De afgelopen vakantie hebben we weer tal van soorten mogen waarnemen tussen het struweel. Maar daarnaast een veelheid aan de minder zeldzame soorten; de kuifhyacint, margrieten, rolklaver, korenbloemen en noem maar op. Het was een feest om langs de bermen te lopen. Ook in de bossen tussen de bomen groeiden tal van schaduwminnende soorten.
Al wandelen bleven we ons maar hardop verwonderen over de schoonheid van de flora en de geuren die opstegen. Lavendelstruiken, lindebloesem en veldbloemen roken ons tegemoet. En dan die stilte langs de weggetjes, door de velden en de bossen. De Dordogne is bepaald een vochtige streek: het regent er veel; ook in deze vakantie ontkwamen we niet aan enkele buitjes maar we hadden wel alle geluk van de wereld want de weken voordat wij kwamen had het langdurig en zwaar geregend. Je kon het zien aan de stand van de Dordogne en de Vézère; het water stond behoorlijk hoog. Overigens kon het nog veel hoger zo zagen wij aan de aftekening van extreme waterstanden onder de brug van Le Bugue. Maar Cruijff zei het al en het voordeel van dit nadeel is wel die schitterende flora en de daarbij horende (insecten)fauna.

Graslathyrus (rode bloemetjes)
We hebben actief gespeurd naar de graslathyrus; we hadden er zelfs een wedstrijd van gemaakt en ik meen dat ìk die uiteindelijk heb gewonnen. Op de tweede wandeldag, in de buurt van Limeuil vond ik een behoorlijke concentratie van deze kleine, bescheiden lipbloemige, volop in bloei. Op de uitsnijding die ik van de foto heb gemaakt kunt u de rode bloemetjes met enige moeite onderscheiden.
Tot zelfs langs de weg naar het vliegveld, gisteren, stonden de bloemen ons na te wuiven: tot een volgende keer!

Langs de weg, vlakbij het vliegveld staan de (koren)bloemen

Geen opmerkingen: