13 mei 2012

Recept van Krentenbrood

Vlak voor de paasdrive was ik in het winkeltje van zuivelboerderij Boom en Bosch. Ik moest boter en andere zuivelproducten hebben. Toevallig waren ook Jaap en zijn vrouw op dat moment in de winkel; Jaap bridget ook bij BCG, Bridge Club Groenekan. Dat Roos en ik de paasdrive gingen organiseren kwam ter sprake en ook dat ik zelf krentenbroden zou bakken. Angelina gaf hoog op van de smaak van mijn krentenbrood en vroeg om het recept. Tot mijn trots krijg ik altijd veel lof over mijn krentenbrood en daarom hier het recept voor 1 stevig brood.
Recept
Meng 300 gram volkoren meel met een koffielepel zout, drie koffielepels kaneel, een beetje kardemompoeder, de vers geraspte schil van een citroen en een zakje gedroogde gist; meng dit goed en voeg dan 300 ml lauwe (volle) melk toe. Roer het geheel goed en laat het enkele uren staan; roer af en toe goed om. Afdekken met een theedoek tijdens deze "voorrijs".
Voeg nu honing toe (pakweg drie eetlepels). Voeg vervolgens 300 gram bloem toe en ga kneden; doe dit minstens 10 minuten lang. Voeg eventueel wat meer bloem toe als het deeg nog erg plakt. Het deeg moet niet meer aan je handen plakken na het kneden. Je kunt nooit te lang kneden; hoe intensiever, hoe beter het resultaat.
Laat het deeg een paar uur staan, liefst een beetje warm, dus 'swinters in de verwarmde huiskamer. Kneed het vervolgens opnieuw grondig door gedurende minimaal 10 minuten.
Nu meng je door dit stugge deeg en dat is geen sinecure een flinke hoeveelheid rozijnen, amandelen en hazelnoten. Dat gaat het beste door het deeg dun uit te walsen met de deegroller en dan rozijnen en de noten erin te drukken en dan het deeg weer op te rollen en verder te kneden. Meng dit al knedend door elkaar en vorm het brood zoals je dat wenst of doe het in een broodvorm. Je laat het nu opnieuw in een warme ruimte (niet in de koude keuken) rijzen.

Niet echt nodig
Het is erg lekker als je er nog een rol amandelspijs middenin doet. Je kunt dit kopen op de markt in Bilthoven. Snijd er een flink stuk van af; verwarm het een beetje voor, kort in de magnetron; verbrokkel het in een bakje en voeg 2-3 eierdooiers toe en meng het grondig tussen je vingers. Tot een worst draaien tussen je handen en in het midden van de deeglap leggen. Dichtvouwen zodat je niets meer ziet van de spijs. Nu is het brood af en kan na de laatste rijs worden afgebakken.
Ik leg het brood altijd op zo'n modern siliconenmatje in de oven en laat het daar rijzen; maar je kunt het ook in een siliconenvorm doen en daarin laten rijzen en bakken.
Deze laatste rijs doe ik ook altijd in de oven.
Na een uur is de laatste rijs meestal wel voldoende (moet niet te koud zijn in de keuken! anders de oven heel even licht voorverwarmen; pas op dat hij niet te heet wordt! daar kan de gist niet tegen).
En dan bak je het brood af bij 180 graden gedurende een uur.
Laat me weten via een commentaar hoe het is gegaan en of het gesmaakt heeft.


Geen opmerkingen: