04 juni 2011

Zout

Zoutwinning in Boekelo
Wie dacht dat zout gewoon zout was komt bedrogen uit. Zelfs zout, voor mij als chemicus gewoon Natrium Chloride, NaCl komt "uit de kast" en blijkt een voedingsmiddel te zijn met verschillende aspecten.
Afgelopen weekend reed ik met de trein door Twente, langs plaatsen als Almelo en Hengelo en moest ik denken aan een oud schoolplaatje in een leerboek over Boekelo, de plaats waar vroeger het vaderlandse zout voor consumptie en voor gebruik als strooimiddel bij winterse gladheid uit de grond werd gehaald. Ooit in oeroude tijden afgezet op de bodem van een zee en ingedroogd door actie van zon en wind, voorzag het bij ons in de naoorlogse behoefte. Uit gezondheidsoverwegingen, ter voorkoming van jodium tekort in de voeding, werd aan het consumptiezout verplicht Natrium Jodide als bron voor Jodium toegevoegd; JoZo zout. Ik gebruik het nog steeds bij de bereiding van brood en bij het koken van aardappels, op een gekookt eitje en door de sla. Maar dat moet kennelijk toch anders: zout is ontdekt als belangrijk voedingsmiddel dat je niet van ver genoeg kunt halen; AustraliĆ«, Bali, Nieuw Zeeland worden genoemd als producenten van heel bijzonder zout. Het moet toch niet gekker worden zie: http://www.salsamentum.nl/ .
Ik houd het voorlopig maar bij het vertrouwde JoZo zout met toegevoegd jodide, smaakt me zout genoeg.

3 opmerkingen:

Azgrut zei

Ik heb gekeken naar de site. Ze vragen een vermogen voor een zakje of pot "bijzonder" zout.

al is het natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen of natuur/zee zout hetzelfde of anders is dan het normale keukenzout, vind ik de prijzen die ze neerzetten wel echt belachelijk.

11Science zei

Zout is zout en zeezout is zeezout ook al is het enkele miljoenen jaren geleden afgezet. Dit is inderdaad flauwekul natuurlijk en zo'n marketing truc. Hou ik niet van!

Azgrut zei

Het kan natuurlijk dat er in zeezout sporen van andere zouten zitten die mogelijkerwijs goed kunnen zijn voor het menselijk gestel. Hetzelfde dat het beter is om een sinaasappel te eten voor vitamine C dan om eenzelfde hoeveelheid tabletten te nemen.