24 juni 2011

Elektromagnetische straling gevaarlijk?

Heden word ik ermee geconfronteerd; moet er nu wel of niet toestemming gegeven worden om zo'n UMTS antenne op het dak te doen plaatsen. Natuurlijk worden we al vele decennia blootgesteld aan elektromagnetische straling; zelfs van nature is er dergelijke straling in de atmosfeer, afkomstig van de zon en uit het heelal. Maar vlakbij zo'n antenne is de intensiteit natuurlijk het hoogst, maar levert dat ook gezondheidsgevaar op en zo ja, voor iedereen of alleen voor (zeer) jonge kinderen?
Toen ik onlangs langs het NUON schakelstation in de Betuwe liep stond ik niet alleen de schoonheid van die technische installatie te bewonderen maar was ik tevens verwonderd over het feit dat er direct onder de installaties woonhuizen stonden met overduidelijk jonge gezinnen met kinderen als bewoners; waarschijnlijk werknemers van de NUON. Er stond kinderspeelgoed onder de installaties. Voor de duidelijkheid: er loopt stroom, veel stroom door die draden en dat wekt een magnetisch veld op. Ik ben helemaal niet bang uitgevallen, maar om heel jonge kinderen aan iets dergelijks bloot te stellen acht ik absoluut onverantwoord. Alles is bij zo'n jong kind volop in aanleg en een verstoring kan mijns inziens ongewenste gevolgen hebben. Zoiets epidemiologisch bewijzen zal vast heel moeilijk zijn. Ik ben helemaal niet bang uitgevallen, zeker niet voor m'n eigen hachie (of is de juist schrijfwijze haggie har har), maar voor babies en jonge kinderen zou ik niet graag de verantwoording op me willen nemen om die bloot te stellen aan wat voor straling dan ook. Daarom hoort zo'n installatie niet thuis op een woonhuis of flatgebouw.
En weten we wel of die UMTS nu zo onschuldig is? In mijn kinderjaren werden Röntgenstralen gewoon in de schoenenwinkel gebruikt om te kijken of de schoenen wel goed pasten; een nieuwigheidje om klanten te trekken maar natuurlijk heel gevaarlijk?! Mijn vader had dat door en verbood het om in die winkels te kopen. En de radar stralen? Medewerkers op radar stations hadden gemerkt dat wanneer zij kippenvlees in de buurt van de apparatuur hadden bewaard dat die dan al half gaar was als ze thuis kwamen. Zo is de magnetron oven bedacht; ongevaarlijk? Om de dooie dood niet. Dus laten we nu met die UMTS niet net doen of we het allemaal zo goed weten! Komt alleen de telefoon maatschappijen goed uit; die willen er dan ook grif voor betalen en dat is heel verleidelijk.

Geen opmerkingen: