05 februari 2011

Bus 58

In de bus

Op weg naar Hilversum, bus 58 van kwart voor negen uit de Bilt. Natuurlijk was ik weer veel te vroeg en liep wat rond bij de halte. Keurig op tijd kwam de bus aan. Behoorlijk gevuld, vooral met scholieren van het Groenhorst college in Maartensdijk. Volgens insiders vormen zij het belangrijkste bestaansrecht van lijn 58 tussen Zeist, Bilthoven en Hilversum. Op zondag gaat deze bus dan ook niet.
Achterin de bus zat een stel jonge meiden op hoge toon met elkaar te praten. Voorin de bus kon je hen nog duidelijk verstaan. Het "echt wel", en "echt niet", was niet van de lucht. Eén van de dames voerde de boventoon, keihard, ik zou zeggen wat onbeschaafd, maar wel zoals je dat veel ziet in het OV. Er stapten nog een paar jongens bij in. Eerst dacht ik nog dat ze de koptelefoon zo hard hadden staan, maar ze hadden gewoon de speakertjes van hun geluidsapparatuur in gebruik. In Italië gebruikelijk onder de schoolgaande jeugd, maar hier in NL had ik het nog niet meegemaakt in het OV.
Echter, voorin de bus zat een viertal jonge meiden gewoon gezellig en rustig met elkaar te praten; niemand voerde de boventoon. Ik zat vlakbij hen en verstond er niets van. Gewoon heel beschaafde jonge mensen vond ik. Maar eigenlijk wil ik ook geen waarde oordeel uitspreken.
Later in bus 106 zat een tweetal wat oudere mannen, duidelijk ook op weg naar een gezamenlijke wandeling. Op harde toon spraken zij met elkaar over juridische procedures van de gemeente, over wetenswaardigheden van de kleinkinderen. Tja, hun hele uitstraling was er eentje van ontwikkeling. Wat zijn wij mensen toch allemaal verschillend.
Ik moest erg denken aan het onderzoek van Gisilinde Kuipers naar het verschil der sociale klassen. Zij nam de humor als parameter om klasse differentiatie meetbaar te maken. Maar ik realiseerde mij dat er nog zo veel meer parameters denkbaar zijn als materiële situatie, innerlijke beschaving opgedaan tijdens de opvoeding (hoe te meten overigens?), karakter, omgeving waarin je bent groot gebracht, opleiding, soort werk. Gisilinde heeft mij behoorlijk aan het denken gezet!

Geen opmerkingen: