25 mei 2024

Het vierde vermoeden van Evert

Het zal roch vast wel meerderen zijn opgevallen dat het zonlicht sinds de laatste jaren "anders" aanvoelt, het voelt bijna vettig warmer aan dan vroeger. hoe zou dat komen? Het is ook evident dat de aarde warmer wordt, de atmosfeer, en dat terwijl de zon echt niet op grote schaal veranderd is. Natuurlijk kent de zon haar 11-jarige cyclus met zonnevlekken die van invloed zijn op haar straling, hoe precies weet ik niet maar in die 76 jaren die ik sinds kort achter me heb heb ik wel het gevoel overgehouden dat het niet alleen warmer wordt maar ook dat het zonlicht "anders" aanvoelt. Ook valt het mij op dat de groene planten in de natuur uitbundiger groeien, paardenbloemen, gras maar ook andere planten als stinkende gouwe en boterbloemen zijn significant groter in mijn beleving. De paardenbloembladeren die ik graag verwerkt tot een lunch als paardensla lijken wel andijvie, zeker in dit jaar dat de regen overvloedig was.
Nu is zo langzamerhand tot vrijwel iedereen doorgedrongen dat de klimaatverandering veroorzaakt wordt door de hogere CO2 concentratie in de atmosfeer en dat dit heeft geleid tot een hogere temperatuur. De uitbundige groei van het groen wordt volgens mij eveneens veroorzaakt door de verhoogde CO2 concentratie in de atmosfeer, het is tenslotte ook het voedingsmiddel waarmee de plant d.m.v. de fotosynthese in haar groei kan voorzien en meer voeding leidt in het algemeen tot meer groei kennelijk ook voor planten die daarnaast natuurlijk ook water en minerale voeding nodig hebben.
Maar dat het licht verandert van "gevoel", overigens een wonderlijke parameter kan ik slechts verklaren door aan te nemen dat het licht "warmer" is geworden, dat het meer infraroodlicht bevat dan in het verleden en daar komt het vierde vermoeden van Evert om de hoek en wel dat door een fluorescentie effect blauw licht wordt geabsorbeerd door het CO2 in de lucht en wordt uitgezonden als infrarood licht zoals bij fluorescentie ultraviolet wordt omgezet in groen door bijvoorbeeld fluoresceïne. En nu er door de verbranding van fossiele brandstoffen aanmerkelijk meer CO2 in de atmosfeer zit zal dit effect groter zijn. Maar waar ik benieuwd naar ben is wel of het spectrum van zonlicht ook inderdaad is veranderd en dat het kortgolvig blauwe aspect is verminderd daar waar het infrarood zou zijn toegenomen.

Geen opmerkingen: