31 mei 2023

De Drentse Aa

 

Zicht op het beekdal

In het voorjaar ben ik helemaal los op de paar mooie natuurgebieden die we nog hebben in NL. Zo was ik al een paar keer in het Savelsbos in Zuid Limburg, het duingebied bij Egmond, het Thijssepark in Amstelveen en de fraaie ecotuin in Olst maar voor vandaag had ik het zo mooi gerestaureerde beekdal van de Drentse Aa gepland. Natuurlijk had Roos een track geconstrueerd die dwars door het mooiste deel van dit gebied voert en dat bleek inderdaad het geval, wat heb ik een heerlijke dag gehad. Begon om 6.30 op station Wijhe en de start van de wandeling om 8.30 in de plaats Annen. De track had ik snel gevonden, eerst door een flink stuk bos met veel vogel gekweel en uiteindelijk bij het bruggetje over de Aa. Daar hoorde ik de eerste wielewaal, ik zou er uiteindelijk drie horen, waterrijk gebied, rustig en met hoge bomen, dat is de biotoop voor deze prachtige vogel waarvan ik zelfs naar ik me goed herinner van Hans van Zummeren nog geen foto heb mogen bewonderen anders zou ik die zeker in deze blog monteren. 
Op het bankje bij het uiterst smalle bruggetje -  om fietsers te ontmoedigen denk ik - trok ik mijn maillot uit en liep verder in de korte broek, het was heerlijk weer. De omgeving was zo mooi als ik hoopte, volop bloemen in gradiënt vorm over het beekdal verspreid; prachtig gezicht vind ik dat. Wat heb ik genoten, kilometers langs en zelfs dwars door dit unieke beekdal. Uiteindelijk ging dat natuurlijk over en kwam ik bij een heel ander soort terrein, het Balloërveld, de plek waar ik in 1974 zelfs heb overnacht in een piepklein tentje tijdens mijn militaire opleiding in Appingedam. We hebben toen enkele dagen bivak gehad op dit heide terrein, denk er nog wel eens met genoegen aan terug.
En tot slot Rolde met haar mooie kerk en weer terug naar Wijhe. Wel lekker dichtbij hoor, vergeleken met de reis naar de Bilt!

Geen opmerkingen: