02 mei 2023

Terug naar Slotermeer

 

Volop bloesem onderweg


Met broer Jan heb ik afgesproken dat we een keer samen van station Halfweg naar station Sloterdijk gaan lopen en daarbij door ons oude buurtje gaan, de Josephus Jittastraat, de Vlugtlaan en zo. Dat wilde ik vandaag maar eens voor gaan lopen zodat ik een track had voor een keer samen met Jan. En zo stond ik vanmorgen al vroeg op het winderige stationnetje Halfweg-Zwanenburg. Ik moest me nog een beetje oriënteren op welke wijze ik Halfweg het beste door kon lopen om de polder tussen Halfweg en Slotermeer/Geuzenveld te kunnen doorkruisen. Was vrij makkelijk gevonden en dat viel eigenlijk niks tegen. Liep door een waterrijk gebied met volop wilde bloemen in volle bloei. Was werkelijk plezierig om doorheen te lopen. En daar kwam ook Geuzenveld, althans het in mijn ogen nieuwe Geuzenveld in zicht met straatnamen van politici uit "mijn tijd", de hoofdweg heette zelfs naar Joop den Uyl, de voormalig minister president. Maar ook Cals, minister van onderwijs kwam ik tegen. Het werd al drukker met auto's en ook het OV was goed aanwezig met hoge frequentie van bus 21 die kennelijk was doorgetrokken naar deze nieuwe wijken. En daar kwam ik op bekend terrein, de Anton Struyckstraat en de van Leeuwenlaan, voorheen het A-dorp geheten.
Restant van het oude Sloterdaijk


Langs de winkel van "de schele drogist", al decennia lang weg en daar kwam ons oude straatje, de Josephus Jittastraat waar ik mijn jonge jaren heb doorgebracht in welke tijd mijn jongste broer Henk werd geboren. Ik liep door het straatje en daar stond de buurvrouw net iets uit te kloppen, zij waren piepjong toen ze hier kwamen wonen en wonen hier nog steeds en ik werd uitgenodigd voor een kop koffie. Reuze leuk om hen weer te spreken. 
En vervolgens het laatste stuk naar station Amsterdam-Sloterdijk, over de Vlugtlaan waarvan ik me nog kan herinneren dat koningin Juliana die plechtig kwam openen door er met haar bolide en gevolg overheen te rijden, met langs de straat rijen schoolkinderen. Dat is een kleine 70 jaar geleden. Ach, de winkel van mijn oude drogist die geduldig 20 gram kopersulfaat afwoog voor dat geïnteresseerde jongetje dat scheikunde bedreef op de zolder. Verderop nog "Zomerlust" en nog verderop Eype waar ik vroeger met vriend Bram wel flesjes Stellabier ging kopen om stoer te doen onder het motto: "bij Eype staat de Stella voor het grijpen". Ik sloeg linksaf en ging door de burgemeester Fock straat en de Vening Meineszlaan naar het station. Maar natuurlijk ook nog door het oude Sloterdijk met dat leuke kerkje. Nog even over het kerkhof gelopen en toen definitief terug naar de Bilt. Was weer een herinneringsdagje geweest, net als gisteren.

Geen opmerkingen: