18 oktober 2019

Op weg naar Zwartsluis

Zo deed mijn opa dat ook
Onlangs, bij ons bezoek aan de opera in Spanga had ik gezien dat je vanuit Steenwijk een bus had naar Zwartsluis, een plaats in de kop van Overijssel in de buurt van de Weerribben, gelegen aan het Zwarte water. Ik was er wel eens doorheen gereden met de bus toen ik het Zuiderzeepad heb afgewandeld, maar dat was toch wel lang geleden.
Bij ons laatste bridgeweekend in Epe hadden we kennis gemaakt met Eilard en Annie en die wonen in Zwartsluis. Bij die gelegenheid hadden we al zo half en half afgesproken dat we een keer langs zouden komen en dat we dat wellicht opnieuw zouden combineren met een bridgeweekend; en dat was dus dit weekend.
We gingen redelijk op tijd de deur uit; het was redelijk droog weer; een vlotte verbinding met Intercity naar Zwolle en bus 71 bracht ons voor de deur van hotel het Zwarte Water en we namen ons intrek in de gerieflijke kamer. Direct gingen we op stap om het dorp te bekijken en dat viel bepaald niet tegen! Prachtig gelegen dorp aan het Zwarte water. Al snel begon het te regenen helaas, maar daar om niet getreurd; we schoten een viskraam binnen voor een portie kibbeling en even later de bibliotheek, annex museum. Ontzettend leuk museum met in de vaste opstelling een werkplaatsje van een borstelmaker ingericht; heel herkenbaar voor mij en pure nostalgie; mijn grootvader Evert van Elven was borstelmaker van de oude traditie dus ik herkende de strengen haar, het gereedschap en de borstels die er lagen. Roos schoot er een paar leuke foto's van.
Vanwege de regen nam Roos de gelegenheid om de plaatselijke kapperszaak te bezoeken en geknipt kwam zij weer tevoorschijn. We maakten een praatje met de dames van de kapper over het gezin van Ruinerwold; toch wel heel bijzonder dat deze mensen zich zo in grote mate natuurlijk hadden kunnen bestaan in ons land; ook het onderwijs dat zij hadden gekregen was van goede kwaliteit zo bleek uit het nieuws in de krant. Deze mensen hadden ook in Zwartsluis en even verderop in Hasselt gewoond in het verleden.
Om 17.00 uur was de kennismaking met de bridgegroep van Dekker; klein kluppie met totaal 8 paren. We zouden elk van de drie avonden tegen iedereen spelen, dus 7 zittingen. Wel zwaar maar ook eerlijk.
Om half zes aan tafel; was uitstekend geregeld met een kok achter de bakplaat die een keur aan vlezen, waaronder vlees van zebra, en vis in de aanbieding had. Verder beilagen van verschillende aard; was prima allemaal. IJs toe als gewoonlijk.
Het bridgen ging goed; we werden tweede.

Geen opmerkingen: