24 oktober 2019

Lekker werken in de Eilandspolder

Dick en Ben op de voorgrond
Het zou droog blijven deze dag, aldus KNMI en dus kon ik met een gerust hart aan Ab berichten dat ik geen enkel excuus had om niet te gaan werken in de Eilandspolder en dat we elkaar dus als gebruikelijk om kwart voor acht zouden treffen bij "de pisbak" bij het busstation van Edam. Dus vanmorgen met de eerste bus, d.w.z. om 5.55 naar Utrecht en door naar Amsterdam en met de bus naar Edam. Nog geen 5 minuten later kwamen Rob en Ab aangetuft. Ze hadden enige moeite om mij te determineren zo zonder mijn bekende gele regenjasje dat ik vrijwel altijd aan heb bij deze werkzaamheden.
Op naar het clubhuis, de werkschuur van SBB. Al snel kwam de hele meute aangereden; tot mijn groot plezier was ook Dick, de tweelingbroer van Ab van de partij; hij komt helemaal uit Beilen om gezellig mee te werken. Het hield maar niet op met mensen die kwamen vandaag; zelfs drie dames! Ze moeten niet de overhand gaan krijgen zoals heden in menige discipline har har.
Ab had gelukkig alles al gemaaid wat we nu moesten gaan opruimen; we waren met zo veel vrijwilligers dat we anders niet eens in de boot hadden gepast met de maaimachine er bij. Het is ook veel lekkerder werken zonder die herrie en voor Ab ook veel gezelliger.
Ik genoot weer met volle teugen in dit prachtig stukje Nederland; het uitzicht met de ochtendmist over dat stille water; de vogelgeluiden.
Bij de meetpaal voor de ammoniak uitstoot
We dronken koffie, ik sneed de taarten aan en het was weer zo gezellig.
We vertrokken met de boot op weg naar het stuk dat we zouden gaan schonen; een groot stuk met daarin het gat waar ik ooit tot mijn kruis met beide benen ben ingezakt; Kees moest me er uit trekken; sinds die tijd heeft het nog steeds aanwezige "gat" de naam: "het gat van Ferry", behoorlijk eervol moet ik zeggen har har.
Het werk vlotte goed met de grote groep; ik genoot er ontzettend van. Na afloop liet Ab ons een van de "snuffelpalen" van het RIVM zien; een meetpunt voor de gebonden stikstof metingen, ammoniak, NH3 zoals wij chemici zeggen. Een eenvoudige opstelling van vier flesjes waarin de amoniak in de langs waaiende lucht wordt geabsorbeerd in het materiaal in de flesjes; deze worden in een laboratorium geanalyseerd en zo wordt de NH3 emissie gemeten; een opstelling volgens het KISS systeem, "Keep It Stupid Simple", zoals de Engelsen zeggen. Bovenop de paaltjes een kuif van ijzerdraad om de vogels te weren. Mocht er vogelstront bij de flesjes worden gedeponeerd dan verstoort het uiteraard de meting nogal heftig. Ik vond het zo leuk om te zien!
Met de boot terug naar ons clublokaal.Ik kon weer met Herman terug rijden naar Zaandam en was weer lekker op tijd thuis.
Ik haalde alvast vlees in huis om de nassi voor volgende week te kunnen maken. Ik bakte vlees met garnalen op de manier voor de nassi. Daar liet ik het even bij want ik had geen uien in huis.

Geen opmerkingen: