15 oktober 2019

Alleen staanplaatsen

Debbie was er vandaag niet; zij was voor haar "andere werk" naar Italië. Eugenie moest helemaal uit den Bosch komen en kwam, door fileleed geteisterd pas een kwartier voor het einde van de les opdagen.
Wij moesten om 10.00 uur echt afhaken; op naar Amsterdam voor het lunchconcert in de voormalige Stopera, nu Opera en Ballet genaamd. Het was waanzinnig druk in de trein naar Amsterdam; ik was maar eerste klas gaan zitten, want verder waren er slechts staanplaatsen. We kwamen vlak voor sluitingstijd aan bij de Stopera en ook daar waren slechts staanplaatsen; voor mij alle reden om dan maar van het bezoek af te zien en naar museum de Hermitage te gaan; schitterende pracht en praal van het voormalige Russische hof. Wat een schril contrast met de armoede van de boerenbevolking aldaar in die tijd; geen wonder dat daar een revolutie uitbrak. Maar wel heel mooi om naar te kijken; groot kunstenaarschap van de edelsmeden die hier aan gewerkt hebben; Fabergé, Lalique waren mij bekende namen, maar daarnaast nog meer van deze kunstenaars. Verder veel schilderijen van - vooral - dames waaronder onze voormalige koningin Anna Palovna, echtgenote van Willem II.
Toen ik terugliep om naar het RIjksmuseum te gaan liep ik Roos tegen het lijf en zij besloot met mij mee te gaan. Ze was enthousiast over wat ze gehoord en vooral ook gezien had en had ook zin in de tentoonstelling van Velazques en Rembrandt. Was inderdaad schitterend waarbij wij werken tegenkwamen die we eerder in het Prado hadden gezien en ook werken van Rembrandt uit particulier bezit. Genieten dus.

Geen opmerkingen: