27 oktober 2019

Beversporen

Knaagsporen van de bever
Jaren geleden heb ik eens wat beversporen gezien in de Oostvaardersplassen, d.w.z. één aangeknaagd boompje aan de overkant van een sloot. Vandaag gingen we lekker struinen in het zelfde gebied waar we gisteren hadden gelopen maar in de omgekeerde richting. Roos had ergens gelezen dat je hier niet gebonden was aan de paden maar dat je overal mocht struinen en dat hebben we met veel plezier gedaan.
Een door ons gevonden nest
Een wonderschoon gebied; waterpartijen met grote stukken oever waar vrijwel geen mens komt. Echt een plek voor de schuwe bever. De knaagsporen moesten er zijn en die vonden we dan ook; de eerste waren oud; omgevallen bomen waarvan je kon zien dat er aan geknaagd was. Maar hier op de foto een overduidelijk geval van beverwerk; Ed en Willem hebben hier zonder gebruik te maken van de waterpomptang een boomstam flink te grazen genomen. Deze knaagdieren eten dan ook onder andere de schors van wilgen en populieren. Overigens kon je zien dat ze voor het eten de voorkeur hadden voor de jonge takken. Op internet vonden we dat deze diersoort puur vegetarisch is en vooral leeft van onderwater planten en dan de wortels en knollen van deze planten. We speurden naar nesten en vonden op twee plekken zo'n hoop takken vlakbij het water die we als zodanig benoemden. Terecht overigens want de foto's op internet waren heel vergelijkbaar; gewoon een hoop takken en daar onder kennelijk een hol. De ingang zou meestal onder water zijn als verdediging tegen rovers. De wolf is hun belangrijkste predator. Nou ja, die komen ook weer terug.
En natuurlijk onze laatste bridge avond; deze keer eindigden we weer op de derde plaats met iets van 58%; alle reden voor tevredenheid.


Geen opmerkingen: