29 september 2019

Recept van de lekkerste frietjes

De lekkerste die ooit gehad heef!
Het moet mij van het hart; kost me moeite, maar ik heb vanavond kunnen vaststellen dat de frietjes zoals ik ze bak van eigenheimers op de manier zoals ik ergens van Internet heb geplukt een kwaliteit oplevert die Nederlands commercieel verkrijgbare frietjes in de schaduw zet; zelfs de heerlijke frieten van An en Piet uit Gulpen kunnen hier niet helemaal aan tippen, maar blijven toch de lekkerste friet onder de "commerciƫlen".

Recept
Schil een paar eigenheimers
Snijd hier de bekende langwerpige frietjes van; lekker een beetje dun heeft mijn voorkeur, maar voor Belgen ligt dat anders denk ik gezien de zgn Vlaamse frieten.
Besprenkel de frietjes met een dun laagje zout om water te onttrekken. Doe dit niet te lang want dan trekt het zout ook de frietjes in en wordt het geheel te zout. Meng af en toe met je handen; je merkt vanzelf als er behoorlijk wat vloeistof is vrijgekomen uit de aardappels, Een minuut of 5 - 10 is voldoende. Spoel het zout af met water en droog de frietjes. Ik doe dat met een vaatdroogdoek.
Doe de frietjes nu in een pan met olie; moeten een beetje onderstaan onder de olie dus en zet het gas aan. Niet op volle sterkte. De frietjes beginnen te bruisen; houdt het op rustig bruisen; mocht het gaan spatten dan moet het fornuis wat lager staan. Als het bruisen minder wordt na een minuut of 8 zet je het vuur wat hoger en dan vindt het echte bakken en bruinen plaats. Dat zie je vanzelf en zijn de frietjes lekker bruin dan zet je het vuur uit en vist ze met een schuimspaan uit de olie. Leg een laag keukenpapier op het bord, dep alle olie eraf; zout de frietjes, flinke kwak Duijvis mayonaise en smullen.
Ze zijn zacht van binnen en knapperig van buiten.

Misschien heb ik geluk gehad maar het is me nu twee maal gelukt met voortreffelijk resultaat. Maar gebruik wel eigenheimers!!! Dat is het geheim, niet van de smid maar van John van der Kroon, de aardappelboer op de markt.

Geen opmerkingen: