08 september 2019

Vergeefs naar het Design museum

Een fraai schilderij van Jan Sluijters
Noord Brabant Museum
Al vroeg uit de veren en een wandeling naar Lunetten om ingevroren boerenkool bij Hugo en Marjorie neer te zetten. Dat had ik voor haar gemaakt omdat ze het graag lust en ze vandaag uit het ziekenhuis wordt opgehaald door Hugo.
Onderweg had ik gezien dat de tunnel onder de Utrechtse weg met een rotgang is klaargestoomd?! Een forse tunnel in vergelijking met het jaren zestig tunneltje dat er nu ligt voor wandelaars en fietsers. De bushalte heet dan ook terecht: "Tunneltje de Bilt", maar die naam moet veranderd worden in "TUnnel de Bilt". Ik liep verder en realiseerde me dat ik helemaal geen brood bij me had. Gelukkig stond er een jongen halverwege bij de Kromme Rijn met appels. Daar kwam ik de dag wel mee door; ik kocht een knaap van een appel. Na anderhalf uur was ik in Lunetten.
Uit het Museumtijdschrift had ik opgemaakt dat er een interessante, zij het omstreden tentoonstelling was rond Design in het Derde Rijk, de NSDAP tijd van Hitler. Aldus de directeur van het Design museum in Den Bosch was het met name ook het design dat de kracht uitstraalde van dit verderfelijk systeem; in die tijd sprak het de mensen net zo sterk aan als dat het heden walging oproept en toch minstens bij het publiek de wenkbrauwen doet fronsen. Ik was mij er overigens niet van bewust dat vandaag de eerste dag was van deze omstreden tentoonstelling.
Met behulp van Google Maps vond ik het design museum met gemak; ligt fraai tegen het Noord Brabantsmuseum aan gevleid, sterker nog je kunt van het ene naar het andere museum toelopen binnendoor. Je moet wel apart entree betalen.
Voor beide musea is de museumkaart geldig. Bij entree van het Design museum toonde ik die dan ook trouwhartig, maar nee hoor, ze hebben het hier hoog in de bol en je moest zelfs een e-ticket via internet bestellen inclusief tijdslot, ja jam net als bij het miljoenen trekkende van Gogh museum. Zal wel samenhangen met deze tentoonstelling want ik was hier al eens eerder met vriend Peter C. meen ik en toen was er geen mens in het Design museum. Nu wel, het liep behoorlijk storm zag ik. En er stonden zelfs drie agenten in oproeptenue omdat er opstootjes verwacht werden aldus de Trouw die ik later las.
Ik ging maar eerst even naar het Noord Brabants museum, maar daar was feitelijk ook niets te beleven want de van Gogh TT was in voorbereiding. Dus enigszins voorzien van een katertje ging ik terug en door naar Marjorie en Hugo; ze is vanmorgen weer thuis gekomen en lag voor pampus na de eerste behandeling. Ik had boerenkool meegenomen maar die lag alweer in de vriezer want ze was nog erg misselijk.

Geen opmerkingen: