26 september 2019

Prachtige paprika's van Theo

Theo heeft voor mij een heel bed met rucola uitgezaaid; inmiddels staat er zo veel dat ik ongebreideld van kan eten. Sterker nog, ik kan er gewoon niet tegenop eten. Nu wil het geluk dat ik dol ben op rucola; een groot bord vol, beetje zout, beetje olijfolie en een handje hazelnoten en scheppen maar. Je kunt ervan skoiten als een roiger, zou mijn Zaanse grootmoeder zeggen, oftewel: er zitten veel vezels in.
Vandaag eerst samen koffie gedronken en daarna naar de fitness. Het was weer een behoorlijk natte dag. Na de fitness ging Roo direct naar huis maar ik ging nog even bij Theo langs om de genoemde rucola te gaan snijden. Ondanks de regen kwam Theo naar buiten; ondanks dat hij al meermalen zijn bewondering voor de oogst van dit jaar had uitgesproken bleef hij maar uitroepen dat hij zo'n oogst in geen 40 jaar had gekregen uit zijn tuin. En inderdaad het is ongelooflijk wat deze subtropische zomer met af en toe een buitje regen in deze goed beheerde moestuin tot stand heeft gebracht. Theo is een ongelooflijk ervaren (moes)tuinier en die combinatie van 40 jaar goed beheer en een subtropische zomer tot stand hebben gebracht; de boerenkool lijkt wel de grond uit te spuiten; de bonen blijven oogst opleveren; de bieten, selderij en noem maar op. Maar bovenal een prachtige oogst van puntpaprika's; zij zijn Theo's trots en terecht.
Ondanks de regen stonden we wat te praten in de regen; intussen sneed ik de rucola af terwijl Theo de AH-zak open hield. Hij vroeg of ik belangstelling had voor nog wat paprika's - ik had al eerder een stuk of vijf meegenomen afgelopen week - en daar had ik wel oren naar.
Dus kwam ik weer met meer thuis dan ik van plan was: rucola, puntpaprika's en een courgette. De courgette heb ik aan Roos gegeven; ze heeft er direct een heerlijke soep van gemaakt. Ik kreeg van Johnny, Theo's echtgenote een bakje Thaise kokossoep mee om te proeven; was heerlijk!
Van de puntpaprika's maakte ik later deze week een gulyas - misschien geen originele Hongaarse - maar des te lekkerder. Hier het recept:

Recept Gulyas
In een stevige pan een stuk boter laten smelten en verder op middelhoog "vuur"
Twee grote uien grof snipperen
Veel tenen knoflook in plakken
Goed braden tot half gaar en dan een eetlepel paprikapoeder
Eventueel een beetje sambal
De fijngesneden puntpaprika's zonder pitjes mee laten sudderen.
Intussen wat gaar draadjesvlees met aspic, vet en al erbij doen, roeren
Een stevige eetlepel bloem eroverheen strooien en goed roeren
Een halve liter gezeefde tomaten uit een pak of twee blikjes gepelde tomaten
Roerend aan de kook brengen en op zo laag mogelijk vuur heel zacht laten garen
Zout naar smaak en smullen maar

Geen opmerkingen: