06 september 2019

Bussum Zuid

Spui en Nieuwezijdsachterburgwal te Amsterdam 17e eeuw
Het concept van museumbezoek en wandelen was mij gisteren goed bevallen, vandaar dat ik voor vandaag een vergelijkbaar plan had bedacht; het Singer museum in Laren en daarheen wandelen vanaf station Bussum Zuid. Er is heden een tentoonstelling onder de titel "Weer en wind", met schilderijen die gekenmerkt worden door harde wind, regen, sneeuw e.d. Die wilde ik graag zien.
Met die hitte van de afgelopen maanden is er niets gekomen van museum bezoek; überhaupt weinig van reizen als het zo warm is; trekt gewoon niet zo. Maar nu is de beer dan ook los. Het nieuwsblad van de Vereniging Rembrandt werkt ook stimulerend, net als "Het museumtijdschrift" waarop ik ben geabonneerd. Daar zit een algemene museumagenda bij die ik altijd met genoegen napluis. Ik heb me dan ook voorgenomen om flink wat cultuur te gaan snuiven, gewapend met m'n trein abonnement, Rembrandt pas c.q. museumkaart, thermosfles koffie en een boterhammetje voor onderweg; zo komt Jan Splinter door de winter. Met die aankomende pensioenverlaging moeten we toch op de kleintjes gaan letten nietwaar.
Koeien op de heide
Roos wilde wel mee en zo liepen we op de nog steeds fraai paarse heide; geleid door Komoot, en later door Roos verder op "GoogleMaps", konden we het museum via de heide goed bereiken; is ongeveer 5 kilometer. Eenmaal bekend met de route konden we de terugweg zelfs nog fraaier afleggen.
De tentoonstelling mocht er zijn hoor! Veel werk van Mauve die kennelijk een sterke voorkeur had voor de achterkanten van dieren; of het nu een kudde schapen betreft of een stel paarden, altijd schildert hij de konten van de dieren; fixatie har har.
Wat mij altijd treft zijn schilderijen van steden in oude tijden. Zo hing er een werk van de kruising Spui en Nieuwezijds voorburgwal in Amsterdam, 17e eeuw. Alles nog als waterpartijen, nu natuurlijk gedempt. Een stad is altijd in verandering; panta rhei, zeiden de Grieken al.

Geen opmerkingen: