24 mei 2019

Steffa Wine

Afgelopen maandag was ik met mijn goede vriend Peter C. op stap in het Westelijk havengebied; een inmiddels geheel door zware industrie bezet terrein dat ik volstrekt niet herkende als mijn oude speelterrein. Pas toen ik thuis kwam realiseerde ik me dat dit laatste het geval was geweest; met genoegen dacht ik terug aan mijn jeugdjaren toen ik nog bij mijn ouders in de tuinstad Slotermeer woonde, nu Amsterdam nieuw West geheten.
Peter moest eerst nog naar Zwanenburg, in de buurt van Halfweg waar hij mij van het piepkleine stationnetje had opgepikt. Hij moest iets afgeven bij de huisartsenpraktijk waar tegenover hij vroeger zijn architectenbureau had gevestigd. En toen kwam Steffa Wine weer eens ter sprake; haar balletschool was destijds gevestigd in de Vening Meineszlaan, de straat waar Peter destijds met zijn ouders woonde; daar heb ik hem wel eens bezocht in de tijd dat we nog samen op het Hervormd Lyceum West bij elkaar in de klas zaten.
Steffa Wine, een begrip bij ons thuis; mijn moeder zat bij haar op ballet in die genoemde balletschool. Haar balletschoentjes heb ik nog steeds; ze heeft die samen met een stel houten knotsen als kleinood bewaard; bij haar overlijden vonden we die terug. Nu liggen ze in haar oude naaidoos in mijn schuur beneden in de flat.
Hier de balletschoentjes van mijn moeder
Peter wist mij te vertellen dat er een boek was verschenen onder de titel: Ondanks de zwaartekracht; dit handelt over de wijk Slotermeer, hoe die ontstaan is door toedoen van Cor van Eekeren, architect en bij Peter zeer bekend; maar ook over Steffa Wine.
Ik heb dat boek direct bij de bibliotheek besteld en vandaag kon ik het ophalen. Ik zag dat het de hele geschiedenis van Steffa Wine bevat; pas op de laatste pagina's gaat het over de balletschool vanaf 1953; wij kwamen in 1954 in Slotermeer wonen. Ik ga het boek lezen! Peet, bedankt voor het leesadvies.

Geen opmerkingen: