04 maart 2018

De maretak rukt op

Maretakken in de bomen in Baarn
Tijdens onze vakantie kreeg ik een telefoontje van Jan F.; we hebben elkaar leren kennen tijdens een HoVo cursus van twee seizoenen geleden; toen bleek dat we beiden van wandelen hielden hebben we ook die belangstelling een paar keer gedeeld. Vanuit Spanje had ik Jan gemeld dat ik na de vakantie weer contact op zou nemen en dat heb ik vandaag gedaan, per e-mail, dat heeft zo mijn voorkeur in het algemeen. Ik stelde hem voor om het Utrechtpad te gaan lopen en aangezien het vandaag mooi weer was besloot ik maar meteen om ook vandaag vast een etappe te doen en wel van Baarn naar Amersfoort, een traject dat vooral langs de Eem loopt.
Ijs met gasbelletjes; een biologisch proces gefixeerd
Met een (te) dikke winterjas op stap gegaan. Ik liet het erop aan komen of ik de trein naar Baarn of naar Amersfoort zou halen; het werd Baarn en zo rond 13.00 uur kwam ik aan in Baarn; leuk dorp; zou ik eventueel ook wel willen wonen als De Bilt me niet zou bevallen. Wat mij verbaasde waren de forse aantallen maretakken in de bomen; kon je nu in de bladerloze winter goed in de bomen zien hangen. Kennelijk komen die door de klimaatverandering ook al in onze streken voor.
Een oude knotwilg langs de Eemoever
De overgang over de Eem bleek niet toegankelijk maar op de GPS zag ik dat even verderop de mij bekende brug lag; scheelde twee kilometer heen en weer lopen maar daar niet om getreurd. Even verderop voerde het Utrechtpad over de Eemdijk; het werd al stiller; de snelweg was op zeker moment niet meer hoorbaar. Oude knotwilgen sierden het pad; een nog toegevroren sloot met gasbelletjes moest ik echt even fotograferen; vind ik zo fascinerend; zo'n proces gefixeerd in ijs.
Plas-dras project voor de weidevogels?! Zie waterpeil (sic)
Uiteindelijk kwam ik in het weidegebied waar aldus de borden ook een plas-dras project gaande is; aan het peil van de sloten kon ik me dat nauwelijks voorstellen. Op het fietspad stopte een vriendelijke meneer en vroeg mij of ik nog interessante vogelwaarnemingen had gedaan; hij bood mij zelfs een lift met de fiets aan die ik vriendelijk weigerde.
Uiteindelijk kwam ik op het asfalt van een niet al te drukke weg terecht en sjokte door naar Amersfoort. Stoer niet de bus genomen maar naar het station gelopen waar ik binnen vijf minuten de trein naar Bilthoven kon nemen. Was 19,6 km in totaal geworden.
Fiets voor de kapperszaak in de verbouwing
Mijn fiets stond nog geduldig te wachten voor de kapperszaak in de verbouwing; kon me moeilijk voorstellen dat ze dinsdag weer open gaan; we gaan het meemaken!

Geen opmerkingen: