06 maart 2018

Opnieuw gezien

Hier kwam ik voor; Saskia als de Romeinse godin Flora. Een prachtig schilderij,
slechts vergelijkbaar met dezelfde Saskia in het museum te Kassel
Na afloop van het concert in het Muziekcentrum Opera&Ballet ben ik naar de tentoonstelling van de Hollandse meesters uit de Hermitage geweest, even verderop aan de Amstel. Tot heden was dat er nog niet van gekomen. Ik wilde ontzettend graag de Flora van Rembrandt terugzien. Zo'n dertig jaar geleden heb ik dit indrukwekkende schilderij ook mogen aanschouwen bij een tentoonstelling in het Boymans van Beuningen in Rotterdam.
Rembrandt heeft nog zo'n schitterende "Saskia" geschilderd; die zag ik in het museum op de Wilhemshöhe in Kassel; daar mocht je niet fotograferen helaas. Maar op Internet staat dit schilderij uiteraard.
Roos had deze TT al enige maanden geleden bezocht en was er niet zo erg van onder de indruk. Natuurlijk heb ik mij niet laten weerhouden en ik was het ook niet met haar eens na mijn bezoek; niet alleen de Flora was mooi, erg mooi om weer te zien maar er hingen ook twee mannenportretten, oude doorleefde gezichten van mannen met dikke, grijze baarden; schitterend met die grote werkhanden; ook door Rembrandt geschilderd. Maar niet alleen dat, ook van andere schilders, ik denk aan Gerard Dou, die fijnschilder en Jan Steen en vele anderen waarvan ik soms de naam voor het eerst zag; allemaal Hollandse meesters. De TT staat nog tot mei; ik ga er in april nog een keer heen en heel misschien koop ik ook wel de catalogus.

Geen opmerkingen: