08 maart 2018

Aeschylos' Oresteia

De leeuwenpoort van het paleis bij Mycene 

Bij het uitzoeken van de stapel post die gedurende onze overwintering was binnen gekomen, kwam ik o.a. een exemplaar van "Spoor" tegen, een informatief blad van NS met daarin tips en aanbiedingen voor bezoekjes aan steden, voorstellingen e.d. steeds vergezeld van kortingsaanbiedingen. Nou gaat het mij minder om de kortingen dan om de tips en zo kwam ik de tip tegen om de Oresteia in de vorm van een relatief modern toneelstuk te gaan bijwonen.
Welnu, het verhaal van Agamemnon, Klytaimnestra, Orestes, Kassandra en Electra ken ik natuurlijk; allemaal nog gevolgen van de Trojaanse oorlog en daarom ook aangesneden in de Ilias en de Odysseia mij zo goed bekend. In mijn kast staat ook een NLse vertaling van de Oresteia, het Griekse drama dat ruim 400 jaar geleden door Aeschylos werd geschreven en handelt over de moorden in deze door moord en doodslag bekende familie der Atriden.
Ik nam het boek ter hand en dan lees je over de thuiskomst van Agamemnon die nietsvermoedend het paleis gaat betreden. En al lezende realiseerde ik me dat we vorig jaar bij de resten van dat paleis zijn geweest, dat we onder die poort hebben gestaan, de bekende leeuwenpoort van de Myceense burcht waaronder Agamemnon en Kassandra het paleis binnen gingen en vervolgens hun laatste uurtje hebben meegemaakt. Dat ging toch wel even grondig door me heen.
Roos en ik hebben daar in opperste harmonie met z'n tweetjes gestaan terwijl iemand van ons gezelschap een foto van ons maakte waar verder niemand op staat. Ook het poortje waardoor later moedermoordenaar Orestes vluchtte heb ik daar gefotografeerd nadat het mij door onze onovertroffen gids Argyris was aangewezen.
Ik ga het hele drama nog eens grondig doornemen en overweeg sterk om het toneelstuk van Het Nationale Theater te gaan zien. Natuurlijk zou mijn voorkeur uitgaan naar een voorstelling in het klassiek Grieks, opgevoerd in het schitterende theater van Epidauros zoals men denkt dat het in de klassieke tijd werd uitgevoerd, maar dat er even niet in.

Geen opmerkingen: