07 maart 2018

Amersfoort? best een mooie stad!

Mooi grachtgezicht in Amersfoort
Laatst heb ik er nog met Roos in een sterrenrestaurant gegeten en toen zeiden we nog tegen elkaar: "wat een leuke stad eigenlijk". En vanmorgen was ik er weer en inderdaad, een mooie NLse stad, net zo mooi als Zutphen, Alkmaar, Delft e.a. Vandaag heb ik opnieuw een etappe gelopen van het Utrechtpad en wel van Amersfoort naar Scherpenzeel, langs de Heiligenbergerbeek, door Den Treek en langs het Valleikanaal.
Maar eerst Amersfoort; vanaaf het station richting binnenstad waar ik de "GPS-track" van afgelopen zondag weer oppikte. En die liep verder door de binnenstad. Het weer werkte ook mee; een plein met een vijftal gezellig koutende jonge meiden aan de koffie in het zonnetje; even verderop het vrolijke getwinkel van een carillon; ik moest er echt naar luisteren tot het wijsje was afgelopen.
Vrolijke klanken van het carillon
Allerlei nijvere horecamensen die hun handel in stelling aan het brengen waren; het beloofde een mooie dag te worden. Wonderlijk hoe snel dat ook weer went na die kou van een week geleden waar ook wij een staartje van meegekregen hebben. Ik droeg nu weer de zelfde wandelkleding als vorige week in Spanje; het is gewoon lente!
Bij een water stond een oud gebouw met wel zulk mooi metselwerk; deed me denken aan hoe ik samen met een zekere Jurjen de Boer - de analist waarmee ik ooit het eerste Hepatitis B vaccin heb gemaakt! - een metselcursus heb gedaan; wat was dat leuk; allemaal mannen (ik geloof niet dat er vrouwen meededen) die lekker aan het werk waren en daarbij als vanzelf gingen fluiten herinner ik mij nog.
Prachtig metselwerk; echt vakwerk
Verder langs de Heiligenbergerbeek door een park annex natuurgebied. Via een woonwijk naar een bosgebied en uiteindelijk naar Den Treek; dat is het gebied waar Hans van Zummeren zo vaak zijn vogelfoto's scoort! Het is een particulier terrein dat bijzonder goed wordt beheerd v.w.b. natuurwaarden. Een ven dat wordt hersteld; zompige stukken; ik was ervan onder de indruk.
Uiteindelijk werd Den Treek weer verlaten maar het bleef een mooie etappe.
Gedenkteken met verse kransen
Op een onwaarschijnlijke plaats stond een gedenkteken met duidelijk zeer nieuwe kransen. Bleek om de herdenking van de bemanning van een Canadese bommenwerper tegaan die was omgekomen bij een gevecht met een Duitse Messerschmidt op 3 februari 1943, afgelopen zaterdag op de kop af 75 jaar geleden, vandaar de verse kransen. Kennelijk is er hier zaterdag een herdenking geweest. Allemaal jonge jongens tussen 20 en 26 jaar; de leeftijd van mijn vader dus.
Je kunt op deze etappe op verschillende punten met de bus komen: bus 9 uit Amersfoort, bus X80, 80 en 82 vanuit Amersfoort halte De Boom. Het is allemaal goed bereikbaar.
Ondanks mijn bijna 20 km van zondag en de krachtsexplosie gisteren bij Debbie liep ik weer een dikke 20 km bij elkaar. Ergens bij Renswoude bij de halte "Pothbrug", na het lopen van de Grebbelinie langs het Valleikanaal kon ik gelukkig een bus nemen. Het was genoeg geweest.
Mooie natuurfoto uit Den Treek

Geen opmerkingen: