09 maart 2018

Zeven reeën gezien

Deze hoge dijk maakt onderdeel uit van de Grebbelinie,
een landsverdedigingswerk, aangelegd in de 18e eeuw.
Was destijds niet eens in staat om de Fransen tegen te
houden, laat staan de Duitsers in 1940.
Voor de zekerheid had ik de kijker meegenomen; mijn plan was om opnieuw naar Den Treek te gaan maar nu ook vogels te spotten. Ik vertrok wat later omdat het ontbijt met Roos wat uitliep en miste de trein naar Amersfoort precies. Toen maar bij de Volendammer een broodje paling gekocht voor onderweg en terug naar het station. Daar nog even het Historisch Nieuwsblad met verhalen over Casanova gelezen; wat een misbaksel!
In Amersfoort bus 9 genomen en op de track gelopen naar Den Treek. Helaas ben ik een vogelaar van niks; ik hoorde wel gekwinkeleer, maar zag er nauwelijks vogels. Een paar merels, eem koolmees en verder niks. Wel heerlijk gewandeld; het was weer echt wandelweer.
Op het pad langs de beek stond een meneer te kijken naar een groep reeën en toen was de kijker wel handig; zeven volwassen dieren zo te zien. Ik raakte met de meneer in gesprek; in sappig Amsterdams vertelde hij honderduit over deze omgeving. Leuke ontmoeting.
Verbazingwekkend dikke muren van gewapend beton.
Langs het valleikanaal over de hoge dijk; die verbaasde me de vorige keer; het is geen grote beek en er is slechts een dijk aan 1 oever, vrij ongebruikelijk in ons rivierenlandje. Het is dan ook geen dijk primair om het water te keren maar onderdeel van de Grebbelinie, een verdedigingswerk aangelegd in de 18e eeuw. Er staan nogal wat restanten van bunkers op en in deze dijk. Er is hier vreselijk gevochten in WO II toen Duitsland op 10 mei NL binnenviel.
Uiteindelijk doorgelopen, opnieuw naar de halte Pothbrug

Geen opmerkingen: