02 maart 2018

Best wel lekker die kou om je kop

Geen wuivende palmen maar kale bomen en het waait met een ijskoude,
oostenwind. Lekker hoor om weer terug te zijn. Hoort ook bij NL die
afwisseling der seizoenen. 
Gisteren terug gekomen van het "Actief Overwinteren", een product van "Loopend Vuurtje", een kleine vrij-tijdsorganisatie gericht op het aanbieden van wandel- en andere gezonde bewegingsactiviteiten. Roos en ik waren 6 weken in Calpe, een doorsnee Spaanse vakantiebestemming d.w.z. veel beton, waar je ff aan moet wennen, maar ook "van alle gemakken voorzien". De griep die merkwaardig genoeg NL al buitengewoon lang teistert heeft ook het gezelschap in Calpe te grazen genomen. Vrijwel niemand van de meer dan 30 deelnemers is eraan ontkomen; Roos en ik kwamen er nog relatief genadig van af; ik heb alleen vreselijk gehoest en voelde me conditioneel enkele dagen nogal krakkemikkig. Roos is een dag thuis gebleven en is toen onder de wol gebleven (is mij eerlijk gezegd ontgaan; kennelijk was ik toen aan de wandel). Het lag dus niet aan het weer zal ik maar zeggen.
Het heerlijke van deze zes weken vond ik primair het weer en vooral de intensieve zonneschijn. De maanden januari en februari kennen van die korte dagen in ons heerlijke landje en het wordt ook niet echt lekker licht tenzij er geen bewolking is. In Spanje staat de zon veel hoger aan de hemel en zijn de dagen voor 21 maart langer dan op onze breedte in NL. En natuurlijk hebben we heerlijk in ons naakie in de zon kunnen liggen en dat laat je wel uit je hoofd in NL in deze maanden; echt te koud.
Wat mij echter verbaasde is dat de vaste overblijvers, de NLse mensen die permanent of semipermanent in Calpe zijn gaan wonen desalniettemin lopen te klagen over het weer: "het is wel koud geweest", kregen wij in de NLse club te horen en dat terwijl het in NL zeker 15 graden kouder was.
En wat me misschien nog meer verbaasde was dat ik het heerlijk vond om die koude, frisse lucht van "de Russische beer"  weer langs m'n wangen te voelen bijten toen we weer op Schiphol waren geland en op weg naar huis gingen. Intussen was de zon ook weer veel manifester; het was gisteren alweer 1 maart en dat kon je merken; in de bus naar huis viel het me al op dat het niet meer zo grauw was; lekker helder weer en de zon stond een stuk hoger dan 6 weken geleden. En toen ik om 20.00 uur loempia's ging halen genoot ik echt van die koude wind op m'n wangen, lekker in m'n dikke winterjas met muts en capuchon.

PS Op de markt was het erg stil; misschien waren we wat aan de vroege kant. Sjon stond er wel met zijn grote aardappelkraam, maar Johan met de groentekraam ontbrak. Toen ik Sjon ernaar vroeg vertelde hij dat "alles de lucht in was gegaan". De wind was zo krachtig vanmorgen dat de tent van Johan kapot is gewaaid; dat is wel een strop.

PS 2 Heerlijk om weer Bach te beluisteren met de koptelefoon op. Heb ik ook wel gemist har har.

Geen opmerkingen: