20 december 2017

Hoe word ik 100?

Gisteren, tijdens het wandelen en ook daarna besprak broer Jan de manier waarop hij zijn type 2 Diabetes met succes onder de knie had gekregen. Verandering van lifestyle met als richtlijn het boek "Hoe word ik 100" van William Cortvriend was daarin zijn voornaamste "gids". Een belangrijk instrument daarbij was de "chip" waarmee op ieder gewenst moment zonder prikken de bloedsuikerwaarde, de glucose concentratie kon worden vastgesteld. Geholpen door de moderne ICT kon overzicht gekregen worden over de resultaten van de lifestyle veranderingen. Die betroffen vooral de lichaamsbeweging en het vermijden van suiker.
Sinds 2003 houd ik mij ook behoorlijk bezig met lifestyle(verandering) en heb me ook verdiept in de metabolische verschijnselen rond lichaamsgewicht,voeding en lichaamsbeweging; boeiende materie.
Broer Jan had altijd grote moeite om zijn gewicht in bedwang te houden en heeft daar uiteindelijk ook een (lichte) diabetes type 2 aan over gehouden. Die heeft hij door een enorme zelfbeheersing en lifestyle verandering "eronder gekregen"; enorm aan het sporten en gezonder eten waren de ingrediënten voor dit succes. Eerlijk gezegd had ik er wel eens over getheoretiseerd dat het mogelijk moest zijn om een type 2 te overwinnen maar ik had nog nooit gehoord dat het ook inderdaad in de praktijk wel eens was gebeurd. Maar broer Jan heeft dat kunstje dus geflikt en wel met geleide van een personal coach voor de beweging, het genoemde boek èn het meetapparaat voor de bloedwaarde. Hulde!
Ik ben gisteren in de trein en later in bed aan het lezen geslagen en heb het boek vanmorgen uitgelezen en Jan ge-appt dat ik het met veel plezier had gelezen en dat het conform is zoals ik er tegenaan kijk. Het enige dat ik miste betrof de sporenelementen, maar lichaamsbeweging, niet roken, matig alcohol, veel vezelrijke producten en vooral niets, maar dan ook niets uit de voedingsindustrie, maar alles vers, vooral groenten; ik sta daar voor de volle 100% achter.
Niet dat ik 100 hoef te worden hoor; worden is misschien wel leuk, maar 100 zijn lijkt me een heel "project". Ik heb dat gezien aan een aantal 99-jarigen in mijn omgeving.

Geen opmerkingen: