29 december 2017

Gerookte ossenworst uit de Wakkerstraat

Heerlijke ossenworst te koop. Origineel gerookt volgens
Joods recept. Wakkerstraat 13 Amsterdam Oost
Uit de Elsevier van vorig jaar oktober had ik een artikeltje gescheurd over de originele ossenworst. In Amsterdam Oost, Watergraafsmeer is nog een zelfslachtende slager, slagerij de Wit die ossenworst maakt op de juiste manier. Aldus het artikeltje heeft hij zich laten corrigeren door een klant van joodse afkomst die hem erop attent maakte dat de echte ossenworst - dit was een op en top joods product - in natuurdarm en licht gerookt moet zijn. En dat is nu het product waar deze slager zich dan ook terecht afficheert op zijn website.
Het was vanmorgen droog en ik had uitgezocht hoe ik bij de Wakkerstraat moest komen. Hoewel ik een echte Amsterdammer ben (geweest?) ken ik "Oost" nauwelijks en de Watergraafsmeer alleen van horen zeggen. Uitgestapt bij het Amstelstation en naar de Wakkerstraat gelopen; geen erg mooi stuk Amsterdam eerlijk gezegd; een paar moderne flats waar ik door de ramen veel kinderboxen zag; er bekroop mij echt zo'n gevoel van "hier wil je toch geen kinderen groot laten worden?!", maar dat ligt voor iedereen verschillend kennelijk want ik zag ook best moeders met kleine kinderen op de fiets. En dat terwijl het weer eigenlijk steeds minder aangenaam begon te worden. Het waaide hier in Amsterdam veel meer en het begon ook wat te regenen, wat later over zou gaan in natte sneeuw. Uiteindelijk werd het een natte, grijze rotdag.
Ik kwam aan bij de slagerij; ik was de enige klant en vroeg naar de beroemde ossenworst; een worstje van een pond was snel gescoord. Nog maar een lekkere entrecĂ´te voor de zekerheid en toen weer terug. De Middenweg kende ik nog wel maar allengs kwam ik in een mij volstrekt onbekend gebied, maar toen weer op de Ceintuurbaan waar de oude vriend van mijn vader, Theo van Gaalen vroeger zijn brillenwinkel had; daar kwam dan ook mijn allereerste bril vandaan en later mijn contactlenzen.
Het werd steeds rotter weer en ik heb bij het Weesperplein dan ook maar de metro genomen. In Bilthoven even mijn OVchipkaart opgeladen en een harinkie gescoord. Thuis gekomen dacht ik: "mij krijg je de deur niet meer uit", en dat terwijl ik graag nog even naar de fitness was gegaan.
Ossenworst en entrecĂ´te smaakten tadelos lekker!

Geen opmerkingen: