08 december 2017

Een duivekater bakken

Gisteren zat ik wat kouwelijk in huis; ik stook het niet zo hoog en het was niet echt koud op de flat maar ik merk gewoon dat ik kouwelijker begin te worden met het klimmen der jaren. Met een muts op zit ik in huis en plotseling realiseerde ik me dat ik zo langzamerhand meer en meer op mijn naamgenoot, Evert van Elven, mijn grootvader begin te lijken alleen was hij - door het roken - een stuk magerder dan ik. Maar hij droeg zelfs zomer en winter een lange onderbroek; doe ik nu ook in combinatie met een dikke winterwandelbroek en bij voorkeur loop ik net als hij - opa liep in een overall toen hij zo oud was als ik nu - er niet uitgesproken netjes bij. En toen moest ik ook denken aan die vijftiger jaren sfeer met een lamp boven de eettafel en in het verlengde daarvan aan de avondbroodmaaltijden als ik bij hen logeerde. Oma had vaak duivekater, een soort zoet brood dat karakteristiek was voor de streek boven het noordzeekanaal; zij woonden in Zaandam.
In het onvolprezen kookboek van Pellaprat staat een recept van duivekater en dat ga ik binnenkort maken. Dan zal ik de foto alsnog bijplaatsen.

1 kilogram tarwebloem
100 gram verse gist of drie koffielepels droge gist
15 gram zout
350 ml water
200 gram suiker
75 gram boter
citroensap van een halve citroen
1 eidooier

Eerst een voordeeg maken met de helft van de bloem, het water, gist en 50 gram van de suiker. Kwartiertje lauwwarm. Dan de rest van de ingrediënten behalve de eidooier toevoegen en zeer grondig kneden.
Maak 3 bollen van het deeg en laat die een kwartier rijzen. Als je een broodkunstenaar bent kun je met een mesje en een schaar figuurtjes aanbrengen. Bestrijken met eidooier en dan de figuurtjes aanbrengen. Laten rijzen in een lauwwarme oven en afbakken bij 200 graden. Goed af laten koelen en dikke sneden besmeren met heel dik roomboter! Smullen maar.

En dan vind ik op internet nog een leuk broodrecept van driekoningenbrood. Ook maar eens maken.

Hoe maak je een driekoningenbrood?

In een driekoningenbrood werd vroeger een munt, boon of noot meegebakken. Degene die de munt, boon of noot had, was de koning.

Recept
Zeef 500 gram bloem met een snufje zout in een kom. Los 25 gram gist en 1 zakje vanillesuiker op in 2 dl lauwwarme melk. Smelt 100 gram boter. Giet de wat afgekoelde boter, het gistpapje en 1 eidooier al roerend vanuit het midden bij de bloem. Kneed het deeg soepel en laat het op een warme plaats een half uur rijzen.

Roer 50 gram gemalen amandelen met 50 gram suiker, het sap en de geraspte schil van een halve citroen tot een smeuïge massa. Voeg bij deze amandelspijs 150 gram rozijnen en de noot (bijvoorbeeld een ongepelde amandel) toe. 

Kneed deeg en vulling door elkaar en laat het nog eens 30 minuten op een warme plaats rijzen. Snij met een mesje de bovenkant stervormig in en bak de koek in een hete oven in 30 minuten gaar en bruin. Eventueel met poedersuiker bestrooien.

Geen opmerkingen: