09 oktober 2013

Wat een precisiewerk

Al maanden worden we in de Bilt/Bilthoven opgewekt om een glasvezel aansluiting te gaan gebruiken; onder de slogan: "Eindelijk glasvezel in Bilthoven" legt Reggefiber, een werkmaatschappij van KPN het netwerk aan. Met bewondering heb ik de efficiëntie gezien waarmee de kabels overal de grond in gingen, vervolgens hoe er hier voor de flat verbindingen werden gemaakt voor alle adressen. En dan nu vandaag heb ik het proces van de daadwerkelijke aansluiting gezien.
Het valt niet mee om bij alle adressen hier in de flat de mensen thuis te treffen want dat is noodzakelijk voor de daadwerkelijke huisaansluiting. Vorige week vroeg één van mijn buren of ik vandaag thuis was om de technicus toegang te verlenen tot zijn huis en dat heb ik gedaan. Precies volgens afspraak kwam degene die het microscopisch dunne glasvezelkabeltje toegankelijk maakte voor aansluiting; de kabel werd doorgetrokken naar de verdieping via de buitenmuur; een gat door de buitenmuur; en een kastje werd aangelegd. De monteur vertelde mij dat het daadwerkelijke glaskabeltje zo dun is dat je het met het blote oog niet kunt zien, dus ergens in de micrometersfeer, de orde van grootte van bacteriën; nanotechnologie zou ik zeggen en dat op consumentenniveau.
Ik realiseerde me eerlijk gezegd als nooit tevoren wat een technologisch vermogen wij mensen hebben ontwikkeld; want het signaal dat hier door wordt getransporteerd is ordes van grootte meer dan wat we tot nu toe kenden over de koperen draadjes of via de aether; en dat nu zomaar in huis; ik neem daar mijn petje voor af!
Alleen ..... ik heb geen TV, geen radio alleen een beetje Internet voor de e-mail en om Bloggies te schrijven. Daar heb je die geavanceerde netwerkstructuur niet voor nodig. En om daar nou TV voor aan te schaffen? Nou ja, we zien wel wat de toekomst nog meer zal brengen aan communicatie faciliteiten; daar kunnen we ons, althans ik me waarschijnlijk geen voorstelling van maken.

Geen opmerkingen: