28 oktober 2013

Over het onderwijs

Het dagblad Trouw van vrijdag 25 oktober j.l. kopt: "Berisping vijftig opleidingen omdat ze onvoldoendes scoren". "Scripties hbo en wo zijn matig, studenten krijgen genadezesjes en weten geen onderzoek te doen", zo subkopt het artikel verder. Toen ik het artikel (in de trein natuurlijk, want daar vond ik deze krant) las schoot het vooral door mij heen dat dit vast niet alleen maar aan de opleidingen ligt maar ook aan het peil van de studenten. En dat is volgens mij ook geen wonder.
"Vroeger"(daar heb je hem weer) gingen alleen de bollebozen studeren aan universiteit, TH of HTS; naar mijn gevoel "studeert" tegenwoordig vrijwel iedereen die kan lezen en schrijven (ik overdrijf natuurlijk). Je moet het peil van de studies dan wel steeds verder laten zakken om nog een redelijke score aan geslaagden te krijgen. Een oud spreekwoord zegt: "de kruik gaat zo lang te water tot hij barst"; kennelijk begint dat moment nu aan te breken.
Het gaat mij echt te ver om alleen de onderwijs instellingen de schuld te geven; het is volgens mij veel meer de politiek die in de jaren zeventig/tachtig heeft besloten dat "iedereen" moest kunnen "studeren" (ook dat woord is aan vervlakking onderhevig want studeren betekende vroeger dat je aan een universiteit studeerde en niet aan een lagere instelling van onderwijs); je kunt dat wel vinden als politiek, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen daar ook toe in staat is. Devaluatie van de opleidingen is kennelijk het gevolg van die houding. Jammer!

Geen opmerkingen: