19 oktober 2013

Sopa de pesce a la Jose

Roos had me al vaak verteld over hoe Jose, uitgaande van stokvis zo'n lekkere vissoep kon maken. Jose is een voormalige vriend van Roos uit haar jonge jaren. Ze is hem al decennia lang uit het oog verloren, maar zijn kookkunst komt nog vaak aan de orde en dan met name de vissoep en zijn legendarisch gebruik van knoflook. Zeker in die tijd was het gebruik van knof in ons vaderland niet zo gebruikelijk en Roos kreeg van collegae dan ook vaak commentaar over de knoflook walm die zij verspreidde dankzij de kookkunst van Jose waar ze toen mee samenwoonde.
Hoe hij de vissoep bereidde wist Roos ook niet zo precies meer, maar dat er stokvis, aardappelen, tomaten, (veel) knoflook en prei aan te pas kwamen wist ze nog wel en dat hij een grote gamel gebruikte. Daar ben ik eens over gaan nadenken en zo leek mij het volgende, voor een deel ook zelf bedachte recept geschikt.
Allereerst in wat water de stokvis (uit de Azoren meegenomen) in water opwarmen en het water een keer verversen vanwege het zout. Daar aan toevoegen twee gesnipperde uien, twee gesnipperde preien, 4 stevige aardappelen (stukkokers) in stukjes, een gesnipperde venkel, voorgekookte witte bonen (uit Macedoniƫ meegenomen) en 5 gepelde tomaten. Na een uurtje een hele ui knoflook (meegenomen uit Madeira) gepeld en in plakjes gesneden teentjes ook een uurtje meekoken. Tot slot een stevige scheut olijfolie en flink roeren om de stokvis en de aardappelen een beetje kapot te maken. Zout hoeft natuurlijk niet want de stokvis is zout van zichzelf. We vonden het allebei heerlijk smaken. Voor nu en nog eens. Moeten we maar weer naar Portugal, het land van de stokvis. Roos opperde al de Kaap Verdische eilanden; schijnt ook Portugees te zijn.

Geen opmerkingen: