16 maart 2012

Johannes ten Brink en Pietertje Veenstra

Statieportret van mijn overgrootouders
Johannes ten Brink en Pietertje Veenstra
Weer zo'n schitterend, ouderwets statieportret zoals dat in het begin van de fotografietijd werd gemaakt. Foto's waren nog bijzonder; in de rijke bovenklasse werden portretten geschilderd en voor de niet al te armen stond nu de fotografie open om bij gelegenheden foto's te maken. Je kunt je dat amper meer voorstellen nu we maar raak fotograferen en de vakantiefoto's nooit meer terug kijken omdat het er gewoon te veel zijn.
Op het hier getoonde portret staan de ouders van Jan ten Brink, mijn grootvader van moeders kant; Johannes (Jurjens) ten Brink en Pietertje Veenstra.
Johannes werd geboren op 9 september 1851 in Balk (Friesland) en is gestorven op 9 februari 1929 in Amsterdam. Uit de overlevering weet ik eigenlijk alleen dat hij heel erg precies was en alles altijd nauwgezet controleerde. Daarom was men zo verbaasd dat hij uiteindelijk is overleden door slordigheid; het slangetje van het gastoestel was zodanig versleten dat het was los geschoten. In die tijd bevatte het (kolen)gas koolmonoxide en dat heeft hem vergiftigd tijdens zijn slaap.
Van Pietertje Veenstra weet ik behalve haar geboortedatum (15 april 1855) eigenlijk helemaal niets. Mijn moeder is naar haar vernoemd maar men vond in die tijd al dat de naam "Pietertje" echt niet kon en daarom werd het Petronella. Mijn moeders roepnaam werd Nel; lijkt in niets meer op Pietertje dus. Gekke gedachte dat het ons uiteindelijk vrijwel allen zo zal vergaan; we verworden tot een administratieve aantekening en hooguit tot een regeltje in een genealogisch overzicht, maar niemand die meer iets bijzonders over je weet; zet wel aan tot relativering. Daarom schrijf ik nu ook die paar dingen die over mijn voorgeslacht bekend zijn op. En dan is het nog maar de vraag of het iemand ook maar iets interesseert.
Het gezin had 4 kinderen, mijn grootvader Jan en zijn broer Jurrie en twee dochters, Anna en Jo, voor mij tante Anna uit Amerika en tante Jo uit Amerika; de toevoeging was nodig omdat de uitgebreide familie van mijn grootmoeder nogal wat Anna's en Jo's kende.
Het portret toont twee markante gezichten; vooral Pietertje ziet er heel zelfverzekerd uit en Johannes met de zware baard ziet er ook heel imposant uit. Ik herken in geen van de 8 kleinkinderen van mijn ouders, noch in de gezichten van mijn twee broers of mijn moeder iets van hen, laat staan in het gezicht van de kleine Gijs, die toch ook nog altijd nog meer dan 1 chromosoom equivalent met deze zesde graads bet-over-overgrootouders bezit?!

1 opmerking:

Anoniem zei

Kunt u svp contact opnemen naar aanleiding van dit artikel ivm completering stamboomonderzoek.
e-mail: p.m.vanderhoek@hotmail.com