04 maart 2012

Escoffier en boter

Echte boerenboter tijdens het productie proces

Dit prachtige plaatje van op ambachtelijke wijze gemaakte boter wil ik u niet onthouden. Bij een bezoek aan het winkeltje van de zuivelboerderij "Boom en Bosch" sprak ik met boer Dirk; hij was net bezig met de boter bereiding en ik kon het niet laten om er een plaatje van te schieten.
Boter, echte boter is een buitengewoon smakelijk voedingsmiddel. Mijn grootmoeder heeft het mij leren waarderen; nooit smeerde zij iets anders op haar boterhammen dan boter. Margarine kwam er bij haar niet in; dat noemde zij "wagensmeer". Toen ik als kind bij haar op bezoek kwam kreeg ik altijd een geklutst eitje en een puntje boter. Ik voel het nog op m'n tong smelten en die heerlijke volle smaak. En eerlijk toegegeven, ik snoep nog steeds graag en regelmatig van die heerlijke boerenboter die ik bij "boer Dirk" koop; daar gaat weinig boven. Ik bak en braad er alles in en smeer het op mijn brood.
Vanaf 1969 toen ik het ouderlijk huis verliet en huwde heb ik nooit meer iets anders dan boter in de keuken gebruikt; margarine komt er bij mij niet in en zeker niet die kunstmatige smeerseltjes die onder het mom van "gezond voor hart en bloedvaten" door de voedingsindustrie worden gepromoot; die vertrouw ik voor geen cent met die kunstmatige emulgatoren; geef mij maar het natuurproduct boter.
Escoffier zei destijds al, en ik ben het volledig met hem eens, er zijn drie dingen van belang voor de goede keuken en dat zijn: boter, boter en boter. In mijn eenspersoons huishouden gebruik ik dan ook zeker een half tot een heel pond van dit heerlijke product per week. Daar tegenover moet ik dan ook wel erg veel wandelen om mijn gewicht een beetje in de hand te houden.

Geen opmerkingen: