14 maart 2012

Insecten: het vlees van de toekomst


Een bordje meelwormen; hebben niet veel smaak
weet ik inmiddels uit ervaring
Onder deze titel werd een lezing gehouden tijdens het symposium ter ere van het 75-jarig lustrum van de Uyttenboogaart-Eliasen stichting. Arnold van Huis hield op begeesterde wijze het gehoor voor hoe noodzakelijk en hoe belangrijk het was dat de mensheid, althans de westerse mens, over zou gaan op het nuttigen van insecten in plaats van vlees. De omzetting van plantaardig materiaal in insecten proteïnen verloopt veel efficiënter dan in warmbloedige vleesdieren als kippen, koeien en varkens.

Bah, insecten zult u lezer denken, maar dat valt wel mee. Inmiddels heb ik reeds drie maal insecten-hapjes gegeten; ik heb daar geen enkele moeite mee, maar smakelijk is anders. Het smaakt eigenlijk nergens naar. Dat is mijn probleem met insecten voor menselijke consumptie; er zal een hele fabrieksmatige slag gemaakt moeten worden alvorens van dit basismateriaal een smakelijk product wordt. De reden die wordt opgevoerd voor de noodzaak van consumptie van insecten betreft vooral de overbevolking die eraan schijnt te komen. Wellicht zouden we die beter kunnen inperken; de Chinezen zijn daar toch ook in geslaagd?!
In het boek van Dr Paul Julien lees ik overigens dat de pygmeeën zich veel moeite getroostten om de vliegende termieten te vangen. Dit zijn de geslachtsdieren van de termietenkolonie en die zullen ongetwijfeld heel voedzaam zijn. Julien heeft het hem aangeboden, voor de Pygmeeën kostbare geschenk van een mandje toebereidde termieten, met tegenzin aanvaard en er met walging iets van gegeten. Dat verbaast me, want het is toch vooral cultureel bepaald wat men eet en de pygmeeën deden dit al duizenden jaren, dus eetbaar was het zeker en dat wist Julien. Heel veel volkeren in de tropische zone eten overigens insecten. Maar geef mij maar een stukje vlees, dat is toch echt een stuk smakelijker is mijn ervaring.

2 opmerkingen:

insecten zei

Denk dat we er over een tijdje niet meer omheen kunnen, insecten in ons eten. Gr. Truus

11Science zei

Misschien niet Truus, maar het zal de smaak van de maaltijden niet ten goede komen. We kunnen beter een Chinese politiek van negatieve bevolkingsgroei gaan voeren; dat zou de kwaliteit van veel zaken verbeteren althans niet verslechteren. Maar je hebt wel gelijk in die zin dat ik dit laatste als een utopie beschouw.