20 maart 2012

"In Patagonië" van Bruce Chatwin


Landschap in Patagonië, geplukt van Internet

Een weergaloos landschap schijnt het; mijn vriend Peter C is er onlangs geweest op één van zijn befaamde verre reizen. Toevallig had ik op het moment van zijn reis een boek onder handen van Cees Nooteboom waarin o.a. een reis naar Vuurland werd beschreven; grappig om dan uit de eerste hand (via e-mail) over die nauwe doorvaart, de straat van Magelhaens te lezen tegen de achtergrond van de historie, als beschreven door Nooteboom en de hedendaagse ervaring van Peter op zo'n cruiseschip. Om me beter te kunnen verplaatsen had ik uitvoerig studie gemaakt van de foto's die via Google Earth beschikbaar waren. Een onwerkelijk deel van de wereld, toegankelijk gemaakt met de moderne techniek. Dat was in de tijd van Magelhaens c.s. wel anders; wat moeten die gasten hebben geleden daar in dat verre kille land met haar onvriendelijk klimaat.
Peter had via zijn erudiete broer Jaap de titel van een boek van de hand van Bruce Chatwin: In Patagonië. Gisteren lag het voor mij klaar bij ons in de Bibliotheek Bilthoven. Naar blijkt is dit een cultboek van de jong overleden schrijver. Met mijn biologische en geologische interesse had ik verwacht dat het boek vooral over het landschap en de daar voorkomende planten en dieren zou verhalen; niets is minder waar; het boek staat bol van de interessante verhalen, opgetekend uit de mond van mensen die de schrijver al zwervend tegen komt.

Robert Leroy Parker, alias Butch Cassidy
Daarenboven een uitgebreide historische kennis over de figuren, die deze Finisterra van vorige eeuwen onveilig maakten. Butch Cassidy, the Sundance Kid om maar eens een paar uit de cowboyfilmtijd bekende types te noemen; die liepen hier destijds rond, nog niet eens zo gek lang geleden. Het is een boek dat de aandacht zodanig vasthoudt dat ik gestopt ben; ik ga het verder in de trein lezen; echt een boek voor een lange treinrit. Dus morgen maar eens wandelen in Limburg of aan de rand van Groningen. Ik zie wel.

Geen opmerkingen: