23 maart 2012

Hendrik de kozak

 
Ten tijde van de grote veldslagen van Napoleon Bonaparte, de zelfbenoemde keizer van Frankrijk, behoorde Nederland tot de Franse Republiek en diende ook haar portie kanonnenvlees te leveren. Zo waren er bij de beruchte veldtocht naar Rusland Nederlandse soldaten betrokken, waaronder een voorvader van mij.
In de familie ging een verhaal over deze soldaat bij Napoleon, dat wil zeggen, zijn bijnaam was nog bekend. Hij werd in zijn omgeving, Nijkerk, Hendrik de Kozak genoemd omdat hij in Rusland, het land van de Kozakken was geweest. Heel vaak heb ik op Internet gezocht of ik informatie kon vinden over deze Hollandse soldaten en of de naam van Elven daarbij voorkwam. Tot nu toe tevergeefs. En dan heb ik nu via mijn aangetrouwde achterneef Karel deV een onvoorstelbare lijst van voorouders verkregen in alle lijnen en daarin komt Hendrik de Kozak voor, inclusief zelfs een afbeelding van zijn handgeschreven geboortebewijs. Dit alles heeft Karel op voor mij onnavolgbare wijze op Internet gevonden.
Hendrik van Elven is geboren op zondag 21-10-1787 in Nijkerk, zoon van Kornelis Willemsen van Elven en Aartje Arissen. Hendrik is overleden op donderdag 15-10-1829 in Nijkerk, 41 jaar oud. Uit dit huwelijk werd op vrijdag 23-08-1816 Cornelis van Elven geboren. 
Deze voorvader Hendrik is ongetwijfeld Hendrik de Kozak, hij trouwde op 03-04-1816, 28 jaar oud, voor die tijd behoorlijk "op leeftijd" natuurlijk omdat hij langdurig in dienst was geweest. De veldtocht naar Rusland was in 1812; ik hoop dat ik er nog eens in zal slagen om bevestiging te vinden van mijn verhaal in een lijst met overlevenden onder de Hollandse soldaten van de veldtocht; slechts 20.000 van de 700.000 overleefden deze tocht?! en daaronder waren naar ik dacht slechts 100 Nederlanders. Een lijst van deze mannen moet toch ergens bekend zijn dunkt mij.
En zo ben ik dus:
Evert Hendrik van Elven, geboren 12 mei 1948, te Amsterdam. zoon van
Hendrik van Elven, geboren 13 augustus 1922, te Amsterdam, zoon van
Evert van Elven, geboren 31 december 1896, te Nijkerk, zoon van
Hendrik van Elven, geboren 27 april 1876, te Nijkerk, zoon van
Evert van Elven, geboren 11 januari 1851, te Nijkerk, zoon van
Cornelis van Elven, geboren 23 augustus 1816, te Nijkerk, zoon van
Hendrik (Kornelissen) van Elven, geboren 21 oktober 1787 te Nijkerk, later bekend als Hendrik de Kozak, zoon van
Kornelis Willemsen van Elven, geboren omstreeks 1760, waarschijnlijk te Nijkerk, zoon van
Willem van Elven, geboren omstreeks 1720

Er zitten 160 jaar, 6 generaties tussen Hendrik de Kozak en mij en mijn twee broers; 7 generaties met mijn twee zoons en twee dochters; ik vind het het bijzonder om deze rij te hebben kunnen opstellen dankzij het werk van Karel. Dank daarvoor.
En ..... als al mijn voormoeders zich keurig hebben gedragen dan heb ik nog het zelfde Y-chromosoom als Hendrik de Kozak. Leuke gedachte.

PS van mijn goede vriend Peter C. kreeg ik een foto van de Berezina, de rivier die zo'n dramatische rol speelde bij de terugtocht van de grande armée van Napoleon.

Wat stroomt ze daar onschuldig, de Berezina, 


Geen opmerkingen: