03 maart 2012

Boerenmarkt in den Haag

Brood op de boerenmarkt van den Haag
Tot mijn verrassing zag ik bij onze wandeling door den Haag, vlakbij het gebouw van de tweede kamer een boerenmarkt. Schitterend uitgestalde groenten, broden van een schoonheid die je niet meer bij de warmste stadsbakker vindt. Het was de grote wens van Slow Food dat de boerenmarkten zouden terug keren in de stad. In Amsterdam is dat vanouds op de Noordermarkt onder de klok van de Noorderkerk. Hier in den Haag direct onder de hoede van onze regeerders; in Utrecht op de vrijdag op het Vreedenburgplein. Het zijn hier toch meestal tussenhandelaren die de waren aan de man brengen. De producenten hebben daar geen tijd voor en het brengt hen onvoldoende op.
Schitterende uitstalling van groenten
Ik ken de boerenmarkt als verschijnsel vooral uit Frankrijk. Van mijn vakanties in de zeventiger en tachtiger jaren ken ik de marktjes waar de boeren zelf hun producten tentoon spreiden. Rustig in een kring, "primitief" uitgestald en heel authentiek. Maar in Frankrijk bestaat dit verschijnsel nog steeds; in Bergerac is nog zeker wekelijks een echte boerenmarkt waar op heel kleine schaal de producenten zelf hun waren aan de man brengen; ziet er werkelijk pittoresk uit! Dat is in NL vast niet meer te realiseren; producenten hebben grote, gespecialiseerde bedrijven met hooguit enkele producten. Die hebben geen tijd om met een ton spruiten of aardappelen op de markt te gaan staan. Ook de zelf-kazende boeren hebben geen tijd om dat te doen; daarvoor zijn de bedrijven te groot en vragen te veel tijd; personeel is schaars en duur; vaak is er nog wel een winkel aan huis die te combineren valt met het bedrijf.
Dat er geen "echte" boerenmarkten meer zijn daar moeten we in NL ook niet over zeuren; de schitterende markten als hier in den Haag, met lekker verse en vaak biologische producten moeten we gewoon maar als boerenmarkten beschouwen.
En de verkoop vanuit moestuinen aan de straat niet te vergeten!

Geen opmerkingen: