18 maart 2012

Head of the river 2012


Overzicht van de roeiers vanaf de brug
over de Amstel 
Volgens het weerbericht zou het droog blijven. Eigenlijk had ik geen zin om voor de zoveelste keer achter in het bos te gaan wandelen. Ach, waarom niet lekker even door de stad en dus met de trein naar Amsterdam. Uitgestapt op het Amstel station en via de achter uitgang, langs de Amstel. En daar was toch een spektakel; hoop lawaai en allemaal roeiboten. "Dat zal de head of the river zijn", dacht ik. Mijn vriend Dick had het daar vaak over gehad; zowel Roos als Dick hebben deze uitputtingsslag, 8 kilometer roeien tegen de wind in, ook zelf verricht! Petje af. Prachtig gezicht die 8 roeiers die alles geven om een goed resultaat neer te zetten. 
In mijn studententijd heb ik ook geroeid; wij hadden van ons dispuut PROIRA "een vier met stuurman" samen kunnen stellen, maar we konden er niet veel van. Eén keer per jaar hadden we een wedstrijd op de bosbaan en voor m'n gevoel hijgde ik dan werkelijk m'n longen uit m'n lijf. Maar het was een leuke teamsport. En dat kon je hier goed zien. Het team op het filmpje, ik ken hen uiteraard niet, roeide heel gedisciplineerd en op hoge snelheid. 


Helemaal uit Groningen gekomen om hier op deze koude
middag te komen roeien en naar roeien te kijken.
De juiste roei-mentaliteit!
Op de Berlagebrug heb ik nog een poosje met plezier naar het spektakel staan kijken. Naast mij stond een jonge vader met klein kind in de fiets-achterbak. Ik vroeg hem of deze wedstrijd de head of the river was. Hij kon dat beamen  en vertelde dat dit toch wel het grootste roeispektakel van NL was. Waarschijnlijk zijn alle, althans de overgrote meerderheid van de "achten" van NL hier aanwezig. Hij was zelf met vrouw en kind uit Groningen gekomen en stond nu te wachten tot het moment dat zij met haar ploeg onder de brug zou doorkomen om haar toe te juichen. Leuk hoor.

Geen opmerkingen: