07 maart 2012

Cello concert in den Haag

Jonathan van IJzerlooij
Huib en ik zouden een wandeling gaan maken en voorafgaand een gratis lunchconcert gaan beluisteren. In het kader van het prinses Christina concours werd een concert gegeven in de prachtige zaal van de Nieuwe Kerk in den Haag. Huib ving mij op in het CS van Den Haag. Ik had koffie meegenomen en het laatste stuk spektaart dat ik met veel moeite uit mijn mond had gespaard (het is altijd zo lekker); dat genoten wij in de hal van het station; buiten het station was het winderig en koud en zo zaten wij op de bankjes die speciaal voor de winter waren opgesteld met een kopje koffie. Vervolgens naar het stadhuis van den Haag waar een wat al te levendige video reportage over de stad werd getoond. Ik merkte dat ik helemaal niet meer gewend ben aan TV en die moderne presentaties; alles flitst met hoge snelheid over het beeld, ogenschijnlijk zonder enige samenhang, ondersteund door zwaar bonkende muziek; ik vond het maar moeilijk om er een lijn in te ontdekken; het waren best prachtige beelden maar ik ervoer het als een nachtmerrie bij hoge koorts.
En daarna naar de barokke zaal van de Nieuwe kerk in den Haag. De solist was Jonathan van IJzerlooij, een heel jonge vent (1992). Eerst speelde hij een suite van de Spaanse componist Cassadó. Een stuk met zeer snelle passages die een vingervlugheid vereisten waar ik mijn petje voor af nam, flageoletten of het niks was; Jonathan speelde de sterren van de hemel; ik genoot van de moderne klankvolle muziek. Vervolgens een kwartet van een Turkse componist, Erkin, eveneens modern, uitgevoerd door het Rubens kwartet. Heel harmonieus en prima uitgevoerd. Tot slot een quintet met 2 celli van Boccherini; prima uitgevoerd. Geweldige sfeer overgang van die moderne muziek naar deze barok componist. We hadden genoten van de muziek. Het is toch geweldig dat je dat zomaar kunt genieten; prima publiek dat muisstil en geconcentreerd had zitten luisteren zonder al te veel gekuch.
Oudste tekening van den Haag van de hand van Jan van Eijck
tentoongesteld in museum Meermanno, geleend van het Louvre
Na afloop regende het pijpenstelen en besloten we maar om af te zien van de wandeling. In plaats daarvan hebben we het museum Meermanno Westrheenianum bezocht; klein Museum van vooral oudheden; een ouderwets, rustig museum met een keur aan verschillende objecten vooral uit de klassieke oudheid; beetje donker, dat wel. Leuk museum. Het schilderij, voorstellend een groep mensen met vistuig met het silhouet van Den Haag op de achtergrond van Jan van Eijck hing er ook; voor 2 weken geleend van het Louvre (Parijs). Was wat donker opgesteld, maar uniek om dat te kunnen zien. Lekker met de trein weer naar huis getuft.

Geen opmerkingen: