01 februari 2022

In de buurt van Idar-Oberstein

 

"Psyche", graveur Erwin Pauly


Gisteren stormde het zo verschrikkelijk hard dat ik de deur niet uit durfde te gaan; pas tegen een uur of drie was de wind zodanig gaan liggen dat ik durfde te gaan kijken hoe het bos had geleden van deze eerste storm van het jaar, storm Corrie. Eigenlijk had ik naar het Rijks Museum voor Oudheden willen gaan; daar had ik ook een tijdslot voor gereserveerd, maar daar kon ik helaas geen gebruik van maken. Maar vandaag heb ik dat goed gemaakt; opnieuw een tijdslot aangevraagd en naar Leiden. Bij de ingang stond een suppoost die de QR code moest controleren; met enig vijfen en zessen kreeg ik dat voor elkaar. Binnen allereerst het reserrveringsbewijs met tijdslot laten zien en tot slot de museumjaarkaart. Gek genoeg krijg ik als oudere zo'n hele rimram niet gemakkelijk voor elkaar; de diepere werking van zo'n smartphone ontgaat mij volkomen; hoe je de ene app na de andere gebruikt, het blijft een raadsel. Maar het is gelukt en de mensen achter de kassa hebben alle clementie met de oudere bezoeker; gelukkig maar, want zij vormen of vormden in ieder geval een aanzienlijk contingent van museumbezoekers.
Allereerst ging ik naar het kleine kabinet na de ingang, het kabinet met de cameeën en andere kunstig bewerkte steensoorten. Ook de techniek van het steen bewerken werd duidelijk gemaakt met een illustratieve video. In de derde vitrine werd een heel bijzonder voorwerp getoond dat duidelijk van veel later datum was dan de andere voorwerpen; een voorwerp van onwaarschijnlijke schoonheid. Het heette "Psyche", naar de prinses uit de mythe van Amor en Psyche. Zij was een onwaarschijnlijk mooie koningsdochter, zo mooi dat zelfs Amor verliefd op haar werd. De rest van het verhaal vindt u ongetwijfeld op internet. Ik bleef er naar kijken zo mooi vond ik het.
Het was inderdaad een hedendaags kunstwerk, geconstrueerd in 1991 en in bruikleen gegeven door de graveur, Erwin Pauly, uit Veitsrodt, vlakbij het voormalig edelsteenbewerkersplaatsje Idar-Oberstein in de Eifel, Duitsland.
Heerlijk om weer in het RMO te zijn; de vaste collectie ken ik van buiten; de speciale tentoonstelling over keizer Domitianus was prachtig opgebouwd. Volkomen tevreden ging ik weer huiswaarts. Fijn dat de musea weer open zijn. 

Geen opmerkingen: